Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Säljstart av Skåneproducerat jakkött

Gustaf Jerenäs har valt ett udda djur för sin nystartade köttproduktion. I en vidsträckt hage utanför Svedala betar 23 jakar. Målet är att börja sälja lokalproducerat jakkött till hösten, rapporterar lantbrukets affärssajt atl.nu.

Jakar vid Yddingesjön.Bild: Patrik Renmark
I hagen vid Yddingesjön, mellan Svedala och Lund, går 23 tibetanska jakar på bete.
– Jag tror jag har haft vartenda husdjur man kan ha, förutom råtta. Det har funnits djur med i bilden i hela mitt liv. Så när jag fick chans att köpa fem jakar för två år sedan tvekade jag inte en sekund, säger Gustaf Jerenäs, mannen bakom den annorlunda köttsatsningen, till atl.nu.
Redan för ett år sedan berättade Sydsvenskan om det udda inslaget med jakar på den sydskånska landsbygden.
Sedan dess har Gustaf Jerenäs verksamhet vuxit. I dag betar 23 raggiga naturvårdare i två hagar om totalt 19 hektar. Målsättningen är att få igång en småskalig köttproduktion och ta till vara på de varma pälsarna, och till hösten beräknas de första djuren slaktas.
Gustaf Jerenäs.Bild: Patrik Renmark
– Jag hoppas att få till en bra deal med något av de lokala slakterierna så att jag kan komma ut kommersiellt. Annars får vi titta på någon annan slaktlösning, säger Gustaf Jerenäs till atl.nu.
I Sverige uppges det finnas endast ett drygt hundratal jakar. Enligt atl.nu hoppas Gustaf Jerenäs kunna utöka produktionen till ett 40-tal djur inom några år.
– Jakkött är som en kombination av ox- och älgkött. Eftersom jaken bara har fyra procents kroppsfett blir det ett magert kött. Det är mört och fint och mörkt i färgnyansen, säger han.
Jaken lever naturligt i områden kring Himalaya samt på den Tibetanska högplatån, så långt norrut som Mongoliet och Ryssland. Trots att djuren är vana vid ett kargt och kallt klimat har de inga större invändningar mot livet i Svedala.
– Jakarna trivs rätt bra här, förutom när det är för varmt, då går de ner och lägger sig i sjön och svalkar sig. Men när det blåser snedvind och snöar från sidan då trivs de som bäst, säger Gustaf Jerenäs.
Läs också Tibetanska jakar hittar nytt hem i Svedala
Gå till toppen