Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Sophie Hansson till VM: ”Kroppen var nog lite tröttare än jag trodde”

Sophie Hansson stod pall för tre tunga tävlingar på kort tid och simmade till sig en VM-plats.

Klar för ännu ett mästerskap. Sophie Hansson gjorde det som många inte klarade hemma i Sverige – slå de tuffa kvaltiderna till sommarens VM i Sydkorea.Bild: SIMON HASTEGÅRD
Samtidigt som de svenskbaserade simmarna jagade VM-platser på Swim open i Stockholm simmade Sophie Hansson till sig sin biljett 6 781 kilometer bort, i Richmond Virginia.
– Det gick bra. Jag hade velat simma snabbare på 100 meter bröstsim, men jag fick kvalet på 50 i stället och det är jag väldigt nöjd med, säger helsingborgaren efter att hon återvänt "hem" till Raleigh i North Carolina där hon håller på att avsluta sitt första år på college.
Den, av förbundskapten Ulrika Sandmark godkända tävlingen, inleddes alltså med 100 meter bröstsim. Vid vändningen i 50-metersbassängen låg hon trea i finalen efter Annie Lazor. Till slut gick hon in som tvåa på 1,08,05. Kvaltiden till VM låg på 1,07,43.
När hon såg tiden slog hon besviket näven i vattnet.
– Det kändes snabbare än vad det var. Jag har haft ganska många tävlingar på kort tid när jag varit formtoppad. Hemma laddar man inför en tävling, här har det varit tre. Allt kändes bra och jag hade inte kunnat göra något annorlunda. Kroppen var nog lite tröttare än vad jag trodde.
20-åringen från Helsingborg var anmäld till 200 bröstsim, men strök sig för att satsa allt på 50 meter bröst.
Känslan inför sprintdistansen var också god. Det är där Sophie Hansson gjort tider under de tuffa VM-kvaltiderna. Hon behövde simma under 31,22 och hon gick i mål som trea i ett stentufft heat med tiden 30,95.
Eftersom collegesäsongen nu är över kommer hon nu att gå över till att träna i 50-metersbassäng tills hon åker hem 14 maj.
Beskriv omställningen.
– Att byta från 25 till 50 är tufft. Men från yards till 50 blir det ännu mer. Det är mer vändningar. När du har fler vändningar och fler väggar så har du högre fart i ditt lopp och kommer med högre fart in i vändningarna.
Samtidigt som Sophie Hansson simmade till sig en VM-plats i USA följde hon simningarna på Swim Open där Sarah Sjöström, Michelle Coleman och Erik Persson ordnade VM-biljetter.
– Tävlingen har fått sig ett uppsving med många internationella simmare. Det ser jag som positivt, men det blir också färre svenska finalplatser för svenska simmare.
Simon Sjödin och Louise Hansson var redan VM-klara. Det blev endast ytterligare tre simmare under de tufft satta VM-kvaltiderna vid Swim Open, som var tänkt att vara enda kvaltävlingen för de svenska simmarna.
En preliminär trupp skulle ha presenterats under vecka 18, men nu öppnar Ulrika Sandmark, enligt SVT, upp för kval ända fram till Sette Colli i Rom den 21-23 juni.
Fakta

VM-klara simmare

Sarah Sjöström, 50, 100 och 200 meter fritt, 50 och 100 meter fjäril.

Michelle Coleman, 50 och 100 meter fritt, 100 meter rygg.

Erik Persson, 200 meter bröstsim.

Simon Sjödin, 200 meter medley.

Louise Hansson, 50 och 100 meter fjäril.

Sophie Hansson, 50 och 100 meter bröstsim.

På damsidan blir det två lagkappslag, på 4x100 meter fritt och 4x100 meter medley. Där ska truppen kompletteras. Sedan finns en öppning att dela ut wildcard till lovande simmare.

Gå till toppen