Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Sökes: Två män som försvann i en svart bil

Vittnen såg den misstänkte skytten hoppa in på passagerarsidan i en svart bil och försvinna från platsen efter mordet på Södra Skolgatan i december 2018.
– Detta betyder att det i vart fall finns två gärningsmän, säger åklagare Lars Morand, som efterlyser uppgifter om bilen och om en man som synts i en trappuppgång nio dagar före mordet.

Bild: Hussein El-alawi
Det var i morgonrusningen den 12 december 2018 som mördaren slog till. Offret, en 51-årig man som polisen kallat ”en av Malmös mest kriminella” – hade just kommit ut från en port på Södra Skolgatan, med två män som beskrivits som hans livvakter, vid sin sida.
Flera skott avlossades varpå männen försökte ta skydd bakom en bil och freda sig med en klotgrill. Men till slut föll 51-åringen till marken. Hans dog kort därpå.
– Det finns vittnesuppgifter om att skytten hoppar in som passagerare i en på platsen väntande svart personbil av SUV-modell, säger åklagare Lars Morand.
Den misstänkta flyktbilen, en svart Fiat Freemont, påträffades senare på Pilåkersvägen i Malmö. Polisen har säkrat flera spår i bilen, men vill inte precisera vilka.
Bilen var försedd med stulna registreringsskyltar, som stulits någon gång mellan den 9 och 10 december, alltså bara några dagar före mordet.
Själva bilen stals i Stockholm i slutet av december 2017.
Polisens utredare är nu intresserade av att komma i kontakt med personer som känner till något om bilen. De är även intresserade av uppgifter om en man som befunnit sig i offrets trappuppgång den 3 december, nio dagar före mordet.
Den misstänkta flyktbilen, en svart Fiat Freemont, påträffades senare på Pilåkersvägen i Malmö. (Skärmdump från polisen.se)
Polisen söker också de två män som beskrivits som livvakter och som var i närheten av offret under dådet.
– De två personerna är vi intresserade av att komma i kontakt med, säger Lars Morand.
Det finns uppgifter om att mördaren använde en nio millimeters Intratech Tec-9, med plats för 30 skott i magasinet.
51-åringen har varit inblandad i en lång rad konflikter de senaste åren, och även varit utsatt för mordförsök – på samma gata tre år tidigare.
I juni 2010 försökte flera gängkriminella pressa honom på pengar utanför ett växelkontor på Bergsgatan. Det slutade med att han tog ett vapen från en av utpressarna och sköt ner två av dem. Nödvärn, konstaterade tingsrätten.
Året efter ställdes han inför rätta för det så kallade taximordet 2011, då en 31-årig gängledare sköts ihjäl på Taxiverkets kontor. 51-åringen friades sedan vittnen tappat minnet.
Han avtjänade däremot ett flerårigt fängelsestraff på anstalten Tilburg i Nederländerna för narkotikabrott. Inifrån fängelset misstänktes han ha beställt fjärrstyrda bomber på Balkan som skulle användas i en konflikt kopplad till taxibranschen i Malmö. Även det friades han för.
Vid tiden för mordet var 51-åringen misstänkt för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott.
Trots att han hade många fiender i Malmös undre värld, avböjde han det personskydd som polisen erbjudit honom.
Gå till toppen