Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Åtal mot 92-årig före detta SS-vakt

Åtal har väckts mot en 92-årig man i Tyskland som tjänstgjorde som SS-soldat i ett koncentrationsläger under andra världskriget. Mannen misstänks för delaktighet mördandet av 5 230 människor – men han nekar till brott.

Den 92-årige mannen arbetade som vakt vid koncentrationslägret Stutthof utanför Gdansk i Polen. Arkivbild.Bild: Czarek Sokolowski AP/TT
Mannen arbetade som SS-vakt och var åren 1944-45 stationerad i ett av tornen som övervakade koncentrationslägret Stutthof i närheten av dagens Gdansk i Polen. Enligt åtalet bidrog 92-åringen till att slutföra nazisternas dödsorder, skriver tidningen Die Welt.
Mannen har i förhör erkänt att han tjänstgjorde på koncentrationslägret och att han kände till att personer gasades ihjäl på platsen, men menar att han själv inte gjort sig skyldig till något brott.
Den utbildade bagaren var enligt egen utsago aldrig nazist, och själv hävdar mannen att han blev tilldelad vaktposten av en slump, eftersom han hade ett hjärtfel.
– Vilken skillnad skulle det ha gjort? De skulle bara ha hittat någon annan i stället för mig, svarade mannen när åklagare frågade varför han inte bad om att få byta vakttjänsten mot att strida vid frontlinjen.
Trots mannens ålder kommer rättegången, troligen en av de sista av sitt slag, ske vid en ungdomsdomstol eftersom mannen endast var 17 år gammal när han arbetade som vakt vid Stutthof.
Tidigare i år ställdes rättegången mot en 95-årig före detta SS-vakt in, även han stationerad vid Stutthof, eftersom han led av svåra hjärt- och njurproblem.
Fakta

Förintelsen

Under Förintelsen, Nazitysklands massmord 1939–1945, dödades omkring sex miljoner judar enligt FN. Ungefär hälften av dem gasades ihjäl, resten sköts, svalt eller frös ihjäl.

Också fem miljoner icke-judar – politiska motståndare, polacker, ryssar, romer, Jehovas vittnen, homosexuella och mentalsjuka – mördades av nazisterna.

I Auschwitz, det tyska namnet på staden Oswiecim i södra Polen, byggdes det största och mest beryktade nazistiska koncentrations- och utrotningslägret under andra världskriget. Mellan en och två miljoner människor dog i Auschwitz.

Källa: Nationalencyklopedin

Gå till toppen