Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Beslutet att få skjuta svanen överklagat

För knappt två veckor sedan sköts en svan i kanalen utanför polishuset i Malmö. Kritiken har varit massiv och många har överklagat beslutet.

Intill platsen där svanen hade sitt bo har Malmöborna hängt blommor och satt upp minneslappar.Bild: Bengt Arvidson
Den uppmärksammade svanskjutningen har engagerat många Malmöbor. Det har bland annat genomförts en demonstration utanför stadshuset.
Dessutom har ett femtontal privatpersoner och Skånes ornitologiska förening vänt sig till förvaltningsrätten och överklagat beslutet att skjuta svanen.
I sitt överklagande skriver Skånes ornitologiska förening att länsstyrelsens beslut är felaktigt och att det saknades förslag till en annan lösning. Ett förslag som föreningen lyfter fram är att man kunde ha förbjudit paddling i den del av kanalen där svanarna häckar.
När tiden för överklagandet har gått ut ska förvaltningsrätten titta på vem som har rätt att överklaga.
– De allmänna principerna är att den som berörs av beslutet kan överklaga. Här är det personer i omgivningen som har reagerat för det finns ju inte någon direkt berörd person som kan klaga själv, säger Kerstin Hardgren, chefsrådman på förvaltningsrätten.
– Sen får vi se om vi behöver ge länsstyrelsen ett tillfälle att yttra sig, fortsätter hon.
När all fakta är insamlad kommer förvaltningsrätten att ta ett beslut i frågan. Hur lång tid detta kommer att ta kan Kerstin Hardgren inte svara på.
– Det här målet är inte brådskande eftersom svanen redan är död, säger hon.
På onsdag är det tre veckor sedan länsstyrelsen tog beslutet att Malmö stad fick skjuta svanen. Ett par dagar senare sköts svanen av Malmös skyddsjägare.
Detta gjordes efter att kommunen fått in uppgifter om att svanen betett sig aggressivt när den försvarat sin partner och parets ägg. Svanen ska bland annat ha attackerat en kanot så att ett barn hamnade i vattnet.
Den som vill överklaga beslutet har till mitten av nästa vecka på sig.
Läs också Malmöbor upprörda efter avlivningen av svanen
Läs också Svanhonan bortjagad från äggen – en vecka efter att hennes partner sköts
Gå till toppen