Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Birds of passage: Droghandeln ur magisk synvinkel

"Allra vackrast är att den konsekvent lyckas visa på tillvarons och människans ständiga komplexitet. Det är inte bara girighet och makthunger som orsakar kaos och död. Det är också gamla traditioner och obändig hederskultur", skriver Camilla Larsson.

Colombianska "Birds of passage" skildrar hur ursprungsbefolkningen Wayuu ger sig in i droghandeln.Bild: Edge Entertainment

Birds of passage

BIO. DRAMA. Colombia, Danmark, Mexiko, Frankrike (Pájaros de verano ), 2018. Regi: Cristina Gallego, Ciro Guerra. Med: Jose Acosta, Natalia Reyes, Carmina Martinez, John Narvaez. Åldersgräns: 15 år. Längd: 2.05.

Just när man trodde att man inte skulle orka intressera sig för en historia till om droghandeln i Sydamerika så kommer ”Birds of passage” och är något helt annat än de våldsromantiska filmer och tv-serier som vi är vana vid. Cristina Gallego och Ciro Guerra har lyckats göra en film som är både vacker och poetisk och realistisk och våldsam – utan att romantisera. Dessutom handlar den om alltings småskaliga början och de ”vanliga” människor som såg sin chans när det amerikanska intresset för marijuana plötsligt växte.
Filmen utspelar sig mellan sent 1960-tal och tidigt 1980-tal. Under fem delar eller sånger, som regissörerna har valt att kalla dem. Huvudpersonerna tillhör ursprungsfolket Wayuu som lever på den ökenliknande Guajirahalvön i nordöstra Colombia. När berättelsen börjar ställer den mäktiga Pushaina-klanen till med stor fest eftersom matriarken Ursulas (Carmiña Martínez) dotter Zaida (Natalia Reyes) ska genomgå den dansritual som gör henne till kvinna. Den ambitiöse men föräldralöse Rapayet (José Acosta) friar och ställs inför en utmaning när storleken på hemgiften avslöjas. Men smart affärsman som han är så hittar han snart ett sätt att tjäna mer pengar och får sin brud.
Sakta men säkert förändras spelreglerna när affärsrörelsen växer. För vissa gäller Wayuufolkets spirituella traditioner och starka familje- och klanheder starkare än någonsin – ”finns det en familj finns det anseende, finns det anseende finns det heder, finns det heder finns ordet och finns ordet finns det fred” – medan pengar, lojalitet mot andra eller bara sunt förnuft och pragmatism blir viktigare för andra. Till slut blir fejden oundviklig.
”Birds of passage”, som var Colombias Oscarsbidrag, är en visuellt storslagen och oerhört vacker film, som berättas med hjälp av magiska inslag och där publiken, liksom filmens rollfigurer, får ledtrådar och tecken genom en herdes sång, genom drömmar, djur och natur. Men allra vackrast är att den konsekvent lyckas visa på tillvarons och människans ständiga komplexitet. Det är inte bara girighet och makthunger som orsakar kaos och död. Det är också gamla traditioner och obändig hederskultur.
Gå till toppen