Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Presidentkandidat från Guatemala gripen i USA

En presidentkandidat från Guatemala har gripits i Miami. Den 58-årige före detta kongressledamoten Mario Estrada ligger långt efter i opinionen, men ska inte ha dragit sig för att med hjälp av knarkpengar eller mord ta sig till makten, enligt åklagare i USA.

Polisen i Florida har gripit en guatemalansk presidentkandidat. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.Bild: Wilfredo Lee/AP/TT
Estrada ska enligt åklagaren ha sökt mellan tio och tolv miljoner dollar från den mexikanska Sinaloakartellen tillsammans med en annan man för att bekosta sin kampanj.
De två männen skulle om Estrada kom till makten hjälpa kartellen att smuggla narkotika från flygplatsen och hamnar i Guatemala med hjälp av korrumperade säkerhetsanställda.
Enligt åklagaren fanns också planer på att mörda andra kandidater. Bevisningen sägs bland annat bestå av video- och ljudupptagningar från möten.
Alfredo Brito, talesperson för Guatemalas president Jimmy Morales, säger att Estrada kommer att få samma konsulära stöd som alla andra guatemalaner, men att han måste ”tydliggöra sin juridiska situation med tanke på de anklagelser som lagts fram mot honom”.
Gå till toppen