Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hon ska lyfta ungdomsfrågor i Europarådet

Den 13 april valdes Alice Bergholtz till ny representant för Europarådets kommitté för ungdomsfrågor. I början av nästa år börjar jobbet och en av hennes viktigaste frågor är att ge unga rätten och möjligheten att organisera sig.

Mellan 2016 och 2017 var Alice Bergholtz även Sveriges ungas representant i EU.Bild: LSU
– Jag har drömt om det här uppdraget i flera år. Ungdomspolicy är så viktigt, säger en entusiastisk Alice Bergholtz när HD och Sydsvenskan ringer.
Under helgen som gick beslutades det att 25–åriga Alice Bergholtz från Höganäs blir en av de nya representanterna i Europarådets kommitté för ungdomsfrågor. Ett uppdrag hon inte riktigt vågat hoppas på att få. Stockholm kommer fortsatt att vara hennes bas men det kommer bli en del resor till Strasbourg.
Tillsammans med 29 andra representanter kommer hon från början av nästa år att börja arbetet med att lyfta och representera svenska ungdomar på EU-nivå. Hennes hjärtefråga är att stötta och ge unga möjligheten att organisera sig.
– Skolstrejk för klimatet är ett typexempel på när unga bestämmer sig för att göra någonting och det fungerar. Sådana initiativ och all annan form av organisering för hållbar samhällsutveckling från ungas håll måste vi stötta.
Alice Bergholtz fortsätter:
– I grund och botten handlar det om att man ska ha rätt till att ta plats. Det handlar om att individer ska ha rätt att uttrycka sig och att ens röst ska räknas. Då menar jag inte bara röstdeltagandet utan även att man ska ha rätt att göra inlägg i debatten.
Uppdraget sträcker sig till 2021 och under tiden i Europarådet ser hon fram emot att vara med och påverka vilka ungdomssatsningar som ska bedrivas.
– Det här ska inte vara en period där jag bara sitter och väntar av tiden. Jag ser fram emot att se resultat.
Gå till toppen