Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Jättelik köttätare upptäckt i Kenya

Illustration av "Simbakubwa kutokaafrika", ett nyupptäckt rovdjur som tros ha levt för 22 miljoner år sedan.Bild: Mauricio Anton/Handout via Reuters/TT
Forskare i Kenya har upptäckt en ny jättelik köttätare, som uppskattas ha vandrat runt på vår jord för cirka 22 miljoner år sedan, skriver National Geographic.
Upptäckten gjordes när forskare började analysera skelettdelar som legat undangömda och bortglömda i en låda vid Kenyas Nationalmuseum i Nairobi sedan 1980-talet.
När delarna analyserades, en bit käke, skallben och en bit skelett, kunde forskarna dra slutsatsen att de tillhört ett stort köttätande däggdjur, större än dagens isbjörnar, som tros ha varit på toppen av näringskedjan när den levde.
Huvudet uppskattas ha varit ungefär lika stort som dagens noshörning, och ha haft en tandrad med 20 centimeter långa framtänder. Enligt forskarna vägde däggdjuret upp till 1,6 ton.
Den nya varelsen har fått namnet ”Simbakubwa kutokaafrika”, vilket är swahili för ”stort lejon från Afrika”. Namnet till trots menar forskarna att det inte är ett kattdjur de upptäckt, utan snarare en medlem av det sedan länge utdöda släktet hyaenodon.
Gå till toppen