Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Minnesord om Hans Klette

Hans Klette, professor emeritus i straffrätt, har som tidigare meddelats avlidit i en ålder av 88 år. Han efterlämnar hustrun Tove, dottern Helena och sonen Martin med familjer samt dottern i tidigare äktenskap Maria med familj.

Professor emeritus Hans Klette var en man med stort hjärta och många strängar på sin lyra. Som aktad vetenskapsman med stor bredd inom juridik och sociologi tillbringade han tillsammans med sin familj många år bland annat som gästprofessor i USA, Storbritannien och Kanada.
Hans hade ett stort medmänskligt engagemang och var mycket aktiv i Brottsofferjouren i Mellersta Skåne som grundades i början av 90-talet av Irene Elmberg som en konsekvens av det ännu ouppklarade mordet på hennes son Niklas. Till följd av Hans självklara ledarskap kom han att vara förbundsordförande för Brottsofferjouren Sverige 1995-2009 där verksamheten utvecklades starkt.
Hans glömde dock aldrig bort vikten av ett lokalt engagemang och var medlem i styrelsen för den lokala Brottsofferjouren Mellersta Skåne ända till fram till årets föreningsstämma då han med ålderns rätt drog sig tillbaka.
Vänlighet och klokskap var Hans adelsmärken och han gav aldrig vika för omsorgen om brottsoffer (målsäganden, vittnen och anhöriga). Som styrelseordförande i Brottsofferjouren Mellersta Skåne uppskattade jag särskilt Hans förmåga att alltid ta ett steg tillbaka för att se de grundläggande elementen i de frågeställningar som diskuterades.
I samband med att Hans den 18 mars i år lämnade styrelsen i Brottsofferjouren Mellersta Skåne gavs jag möjligheten att tillsamman med förbundsordföranden och generalsekreteraren i Brottsofferjouren Sverige tacka av Hans i Toves och hans hem och uttrycka allas vår uppskattning av hans person och långvariga bidrag till verksamheten. Jag visste inte då att det skulle vara mitt sista möte med Hans och hans klokskap som jag saknar.
Torgny Hellström
ordförande Brottsofferjouren Mellersta Skåne 2017-2019
Gå till toppen