Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minnesord om Karl Koistinen

Arkitekt Karl Koistinen, Höör, har avlidit i en ålder av 90 år.

För drygt 60 år sedan startade Karl sitt arkitektkontor i Lund. I en tid då mycket i Sverige systematiserades och rationaliserades, ofta till förfång för arkitekturen, lyckades en generation lundaarkitekter rita och bygga hus som kom att stå ut från den vardagliga produktionen av byggnader. Ett starkt intresse för hur saker och ting sätts ihop och där konstruktion och material bär arkitekturens mening. Karl var den siste i denna generation.
Karl föddes 1929 i Småland och växte upp i Gällivare. Han studerade till arkitekt i Stockholm på tidigt 50-tal. Lärare som Uno Åhrén, Sven Markelius, Nils Ahrbom, Eskil Sundahl och Erik Lundberg formade en arkitektgeneration i konsten att rita bra hus.
Efter arkitektexamen från KTH 1955 hamnade Karl i Skåne. Snart var han anställd hos Klas Anshelm. En lärorik tid där formandet av byggbara lösningar och detaljer ägnades högsta prioritet. Efter en vunnen tävling om en ny sport- och badanläggning i Fagersta 1957 startade Karl tillsammans med arbetskamraten Bernt Nyberg ett gemensamt kontor.
Under de sju år samarbetet med varade, ritade och byggde de anläggningar som fick mycket uppmärksamhet för sin höga kvalitet. Idag också internationellt uppmärksammade. Tillsammans utvecklades metoder och förhållningssätt som tillämpades i de varierande uppdragen. Ett genomgående intresse för visuella rumsliga aspekter, geometrier, materialitet och byggnadsdetaljer förenar projekten.
Efter att Karl och Bernt gått skilda vägar fortsatte Karl, att i det egna kontoret, vidareutveckla och förfina de metoder han lärt sig hos Anshelm och utforskat tillsammans med Bernt. I många av projekten från 60-, och 70-talen bearbetas och sammansmälts erfarenheter till ett genomtänkt och säreget formspråk med tydligt signum.
Expressivt, ibland skulpturalt, gestaltas takens former. Omsorgsfullt utformas ljusinsläpp som uppvikta takytor tillsammans med dramatiserad vattenavrinning. Murverkets samspel med öppningar och fönsterband kan spåras tillbaka till de tidiga arbetena. Byggandets grundläggande ordning renodlas och materia ordnas mödosamt till rumsligheter.
Karls verkslista är lång och innehållsrik. Hans verksamhet spänner över en tid då arkitekturen och dess verktyg starkt förändrades. En tid då också arkitektrollen ändrades. Karl genomarbetade sina projekt och ansvarade i de flesta fall även för inredningar och innovativa speciallösningar i sina hus. Han samarbetade med konstnärer och landskapsarkitekter.
Karls arkitektur är föga insmickrande, ibland kärv, vilket han delar med sina samtida kolleger från Lund. Karl genomförde sina intentioner till färdiga byggnader.
Det tänkta, det ritade, blev byggbart.
I slutändan är det alltid arkitektens uppgift att fatta de beslut som leder till den bästa tänkbara lösningen i en given situation. Karl fattade många sådana beslut, alltid med ambitionen att rita bra hus. Nyss fyllda nittio hann ljuset upp honom och vek ihop tiden. Karl lämnar inga tomrum. Han lämnar rum fyllda med avtryck, tankar, ansatser, skisser och förhållningssätt till vad bra arkitektur kan vara.
Göran Hellborg
arkitekt SAR/MSA, koistinen hellborg arkitektkontor ab
Gå till toppen