Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Heidi Avellan: Pandorna får inte skymma Kina.

Hotade – eller invasiva.Bild: Johan Nilsson/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
De är så söta, hotade och nyttiga. Fredliga bambuätare – men samtidigt ett utrikespolitiskt vapen för makthavarna i Peking.
Pandadiplomati.
Nu under påsken lockar de nyanlända pandorna Mao Sun och Xing i Köpenhamns zoo. Och det är danska Politiken som ska ha äran för den här fyndiga formuleringen: pandan har gått från utrotningshotad till invasiv art. Rent faktiskt gick pandan från "hotad" till "sårbar" på listan år 2016 – en nyhet som gladde världen. Fast kanske inte den kinesiska regimen i samma grad? Djuren är ju så rara att det är en stor ära att få härbärgera dem.
Den äran förunnas inte länder som kritiserar Kinas regim.
Kina har gått förbi USA som Danmarks största handelspartner utanför EU och därför har den samlade makten – drottningen, statsministern och toppdiplomaterna – kämpat för detta erkännande, noterar Politiken på ledarplats.
De gosiga nallarna skymmer lätt bilden av ett land som allt hårdare kränker mänskliga rättigheter, som trakasserar uigurer och tibetaner, som kontrollerar sin jättebefolkning med ny teknik: kameror med ansiktsigenkänning vid övergångsställen och ett hårdfiltrerat datanät.
Häromåret gjorde president Xi klart att Kina har för avsikt att bli en global aktör. Kort senare blev det klart att han själv styr på livstid.
Med sin strategi att bygga den nya sidenvägen – ett av världshistoriens största infrastruktur- och investeringsprojekt – blir Kina en riktigt tung spelare på världsarenan. Vägar, hamnar, järnvägar; fixt och finansierat, arbetskraft och allt. Den som sedan inte klarar av att betala tillbaka får se investeringen stanna i kinesiska händer.
Att Kina inte skulle se allt detta som värt att skydda är naivt att tro. De dystraste profetiorna pekar redan på hur detta jättenätverk kan användas i värsta fall: vägar som bär gods klarar också trupper.
Så låna gärna lurviga pandor. Men kom ihåg prislappen.
Gå till toppen