Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bouleturnering i äggens tecken

Det knackas flitigt i boulekloten. Det betyder bra, på boulespråk. 178 boulespelare är på plats i Slottsparken i Malmö för att göra upp om segern i en Sveriges största bouletävlingar: Äggcupen.
– Det här är ett säkert vårtecken, nu börjar utesäsongen, säger Fredrik Svensson, tävlingsledare.

46 boulematcher pågår samtidigt i Slottsparken där gångbanorna förvandlats till tävlingsarena. ”Det är mycket roligare att tävla än att träna”, säger Emmeli Rudin från Örebro.Bild: Lars Brundin
Den 38:e upplagan av bouletävlingen Äggcupen lockar spelare från både Sverige och Danmark. Tävlingen anordnas av Malmöklubben MPK La Boule d’Or, vilket betyder guldklotet. Föreningens medlemmar var på plats tidigt på långfredagen för att snöra upp 46 tävlingsbanor på grusgångarna vid kastanjeallén intill Pegasusstatyn.
– Det som är lite speciellt med den här tävlingen är att den spelas i parkmiljö, så som man spelade boule förr, säger Fredrik Svensson.
På plats finns såväl elitspelare som framtida stjärnor.
– Det är kul att tävla, det är mer på allvar då. Jag gillar att vinna, säger 15-åriga Emmeli Rudin som åkt ner från Örebro och spelar i lag med kompisen Frida Brage, 16 år.
Tre klot var i öppen dubbel. En match kan ta runt en timme.Bild: Lars Brundin
De började spela redan i tioårsålden på en boulebana hemma i Örebro men gick snart med i en klubb och började tävla. Efter att ha vunnit flera tävlingar och även medaljer i junior- SM har de nu valt att höja ribban och i Äggcupen möta vuxna i den öppna klassen.
– Vi har mött alla i juniorklassen så många gånger. Det är roligare att vinna i öppna klassen, säger Frida Brage, 16 år.
I sin andra match fick de möta pensionären Kalle Svensson, och hans lagkamrat Pelle Nilsson, från Trelleborg.
– Tjejerna är duktiga. Det är kul med blandade åldrar – det är lite speciellt med boule att alla kan spela mot varandra oavsett ålder, säger Kalle Svensson.
Klot som knackas ihop betyder ”bra gjort”.Bild: Lars Brundin
Efter en stundtals spännande match slutade den till männens favör med 13-7. Tjejerna tog förlusten med ro och siktade på att det skulle gå bättre i nästa match.
– Det är svårt att förbereda sig inför en tävling eftersom det är så olika underlag på olika platser. Det här är ganska mjukt och gruset är lättspelat, men banan är lite ogynnsam eftersom den lutar, säger Emmeli Rudin.
Millimetrarna till lillen är viktiga.Bild: Lars Brundin
Emmeli Rudin och Frida Brage stannar i Malmö över helgen för vara med på ett bouleläger.
– Jag hoppas att vi ska få finslipa tekniken, säger Emmeli Rudin.
– Och lära mer om taktik, hur och vad man ska göra i olika situationer, säger Frida Brage.
Vad siktar ni på?
– Att komma med i juniorlandslaget. Vi har nog en chans nu när det ska bli ett tjejlandslag, säger Emmeli Rudin.
Äggcupen pågår under hela långfredagen och en del av matcherna sänds på webben, på klubbens facebooksida.
God balans och ett bra grepp om klotet är viktigt. ”Det är roligt att åka runt i Sverige och se olika platser” säger Frida Brage från Örebro.Bild: Lars Brundin
Gå till toppen