Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dag Hammarskjölds foton i unik utställning på Österlen

Det är svårt att hitta ett större svenskt namn än fotografen som ska ställa ut på galleriet Fabriken Bästekille på Österlen i sommar: FN:s tidigare generalsekreterare Dag Hammarskjöld. Det är hobbyfotografen Dag Hammarskjölds gömda bildskatt som ska lyftas fram i en utställning tillsammans med släktingen och proffsfotografen Hans Hammarskiölds bilder.

Dag Hammarskjöld i fotograftagen vid Akropolis.Bild: Dag Hammarskjöld
Ulf Carlson och Cäcilia Carlson Starck driver inte bara Galleri Final vid Värnhemstorget i Malmö och galleri i Falsterbo stationshus. De är också krafterna bakom Fabriken i Bästekille utanför Kivik. De senaste somrarna har de haft välbesökta utställningar där i form av Lennart Nilsson-utställningen 2017 som lockade 30 000 besökare och förra årets Jean Hermanson och Barbro Bäckström som drog 10 000 besökare.
Men årets sommarutställning blir något väldigt unikt.
Redan när Ulf Carlson arrangerade en sommarutställning med legendariske Malmöfotografen Georg Oddner 2011 började diskussionen om att göra en utställning med hans kollega i fotokollektivet Tio Fotografer: Hans Hammarskiöld.
– Han gick ju tyvärr bort 2012, men vi har inte släppt tanken. Jag nämnde tanken för Sydsvenskans förre bildchef Per Lindström när han besökte Lennart Nilsson-utställningen på Fabriken. Då sade han ”Du vet väl att det finns en annan Hammarskjöld som också är fotograf?” Jag fattade inte vad han menade. ”Nej, vem då?”, berättar Ulf Carlson.
Svaret var Dag Hammarskjöld. FN:s före detta generalsekreterare. Mottagare av Nobels fredspris. Diplomaten som mäklade fred runtom i världens krishärdar och som 1961 dog i en flygkrasch i nuvarande Zambia.
Att han dessutom var en hängiven fotograf är det färre som vet om. Hans fotografier finns i dag på Kungliga biblioteket i Stockholm, men det är ingen som ställt ut dem.
– Vi har ägnat sista året åt att gå igenom hans fantastiska fotografier. Vi har även fått tillgång till privata bilder från familjen. Det har varit viktigt för oss att bilderna ska ha en viss verkshöjd och att vi inte bara ställer ut dem för att det är Dag Hammarskjöld som tagit dem. Men det har inte varit några svårigheter att hitta bilder som håller mer än väl. Dag Hammarskjöld hade med sig kameran överallt. "Kameran har lärt mig att se", uttryckte han det, säger Ulf Carlson.
Det blir 100 bilder från Dag Hammarskjöld och 200 bilder från Hans Hammmarskiöld. Den senare arbetade över hela världen och var även modefotograf för engelska Vogue. På Fabriken Bästekille ska hans välkända bilder från Spanska ridskolan och hans mest kända porträtt ställas ut.
Hans Hammarskiölds foto "Spanska Ridskolan" från 1952.Bild: Hans Hammarskiöld
För Dag Hammarskjölds del blir det en hel del naturbilder, men även bilder från hans resor, på hans livvakt, från Österlen och en del experimentella bilder.
FN-flygplan är ett av motiven på Dag Hammarskjölds foton som ställs ut i sommar.Bild: Dag Hammarskjöld
Finns det någon likhet mellan de två?
– De är avlägset släkt. Släktgrenen delades på 1700-talet. Dag Hammarskjöld var brylling med Hans Hammarskiölds far Arvid. Men i övrigt är det två separata utställningar, två olika personligheter och två olika uttryck. Vi överlåter gärna till betraktarna att själva se likheter och skillnader. Vi gör även en bok om var och en av dem, berättar Ulf Carlson.
Utställningen med Dag Hammarskjöld och Hans Hammarskiöld öppnar lördagen den 29 juni och pågår till den 29 september.
Håll koll på Skånes konstliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Gå till toppen