Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Separatistisk dataspelshelg för tjejer

35 tjejer samlas i helgen i en sal full med datorer för att umgås och vässa sig i dataspelande. Det behövs sådana här möjligheter för tjejer att träffas, för dataspelsvärlden är dominerad av killar och jargongen är ofta rå mot tjejer, menar initiativtagarna.

– Jag vet att det inte bara är jag som tycker det är svårt att hitta andra tjejer när man spelar online hemma, säger Elin Hållinder.Bild: Lars Brundin
– Om tio år hoppas jag att vi inte behöver den här typen av separatistiska satsningar. Jag ser det som ett nödvändigt ont, och hoppas att vi utövar en sorts hävstångseffekt, säger Lillie Klefelt, som är en av ledarna och initiativtagarna till helgens dataspelsträff på Scandic Segevång.
E-spelsläger med möjlighet att träna med coacher och träffa andra spelare har lockat 35 tjejer från hela Sverige till Malmö.Bild: Lars Brundin
35 tjejer från hela Sverige i åldrarna 16 till 26 år har precis anlänt till hotellet. Nu ska de installera sig i spelsalen, kolla att datorerna funkar som de ska. Zarmina Schager från Stockholm har kommit hit med en kompis, och ser fram emot att få spela med professionella coacher och lära sig mer.
– I och med att tjejer är i minoritet i spelbranschen så är det kul att träffas och se vilka de är, säger hon.
Zamina Schager anser att hennes styrka som spelare är att hon kommunicerar med sitt lag.Bild: Lars Brundin
Träningslägret arrangeras av den ideella föreningen Female Legends med stöd av Allmänna Arvsfonden. Lillie Klefeldt berättar att upprinnelsen till detta läger kom för tre år sedan, då hon tillsammans med Liza Lund var coach på ett dataspelsläger i Lund. De båda märkte ganska snart att tjejerna var osäkra och inte tog för sig. Det visade sig till exempel att när spelarna i lagen valde vilka roller de skulle spela, så höll tjejerna tillbaka. De lät killarna välja först och tog de roller som blev över. Och när det var dags för slutturnering så ville flera tjejer inte vara med – de var rädda att dra ner sitt lag.
– Men vi såg ju tydligt att de här tjejerna spelade lika bra som killarna. Det handlade inte om kompetens, utan om självförtroende. Och om en kultur i spelvärlden. Vi kände ju också igen det från när vi själva var yngre, säger Lillie Klefeldt.
Förutom att stötta unga tjejer som vill ägna sig åt e-sport så vill Lillie Klefelt och Female Legends även hitta de problem som skiljer den manliga och kvinnliga spelupplevelsen åt.Bild: Lars Brundin
Där föddes idén om Female Legends. Första steget var en Facebook-grupp där tjejerna från dataspelslägret kunde snacka med varandra och hitta andra tjejer att spela med. Sedan dess har de varit på Dreamhack i Jönköping tillsammans och spelat, ordnat träningsmöjligheter för tjejer och nu är det dags för det allra första e-sportslägret för bara tjejer i Female Legends regi. Under de 2,5 år som föreningen funnits så har Lillie Klefelt märkt skillnad:
– I dag ser jag tjejerna skriva och kommentera i spelforum på nätet – och jag ser att de också får stöd av andra tjejer som backar upp dem.
Elin Hållinder som är i full färd med att logga in på sin dator, tycker det är skönt att omge sig med andra spelande tjejer:
– Om man är tjej och säger någonting i spelet, då kan man få ganska mycket skit tillbaka. Så det är skönt att bara se att det finns andra tjejer, säger hon.
Gå till toppen