Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Staffanstorp får betala 200 000 kronor till facket

Inför att kommunens budgeten för 2019 klubbades i höstas fick fackförbunden inte någon möjlighet att tycka till. Därför har Staffanstorp fått betala 200 000 kronor i skadestånd till fackförbunden.

Kommunen har fått betala 200 000 kronor i skadestånd till fackförbunden.Bild: Hussein El-alawi
– Vi fick inte något underlag eller någon information. Det togs ett beslut innan det var förhandlat med de fackliga organisationerna. Och arbetsgivaren var medveten om detta, säger Ann-Elise Nilsson, ordförande för Kommunal i Staffanstorp och Kävlinge.
Hon berättar att samma sak inträffade när budgeten för 2018 skulle klubbas. Därför bestämde sig Kommunal, Lärarnas Riksförbund, Lärarförbundet och Sveriges psykologförbund denna gång för att kräva kommunen på skadestånd, eftersom man menade att Staffanstorp brutit mot MBL, medbestämmandelagen.
– Det är allvarligt att man både frångår lagen och samarbetet med den fackliga organisationen, säger Ann-Elise Nilsson.
Sydsvenskan har under torsdagen sökt kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson (M) som har avböjt att uttala sig. Kommunstyrelsens vice ordförande Eric Tabich (M) säger till Sydsvenskan att han inte känner till saken tillräckligt väl för att kunna kommentera det.
Gå till toppen