Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Vi bjuder in företrädare för Malmö och Helsingborg till en dialog om rökning och fimpar.”

Vi välkomnar det förslag om särskilda rökplatser Malmös kommunalråd Andreas Schönström (S) presenterat, men önskar att det utvidgas till mer än bara några få ställen. Det skriver direktörerna för Scandics hotell i Malmö och Helsingborg.

Scandic Triangeln i Malmö. Den nya tobakslagen innebär att det blir rökförbud på alla uteserveringar och i alla entréer dit allmänheten har tillträde, skriver artikelförfattarna.Bild: Emil Langvad
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Den nya tobakslagen som träder i kraft den 1 juli innebär att det blir rökförbud på alla uteserveringar och i alla entréer dit allmänheten har tillträde. En rökfri miljö innebär att det blir trevligare och tillgängligare för alla men också att politiker måste fatta beslut om var det ska vara tillåtet att röka och vem som ansvarar för att nedskräpningen inte ökar.
Var man ska få röka är en samhällsfråga och därför bjuder vi nu in företrädare för Malmö stad och Helsingborgs stad till en dialog om rökning och fimpar, ett samtal om hur det efter rökförbudet ska bli så bra som möjligt för miljön, för städernas invånare och för våra gäster.
Scandic vill föregå med gott exempel och har redan rökfritt på våra uteserveringar när vi öppnar dem för säsongen. Under våren blir också våra entréer rökfria. Det innebär att våra rökande gäster hänvisas att röka – ja, var då?
Enligt den nya lagen faller det på varje kommun att bestämma hur långt bort från entréer och uteserveringar rökförbudet ska sträcka sig. Vi som är näringsidkare blir skyldiga att ta bort alla askkoppar, sätta upp förbudsskyltar, se till att lagen efterlevs och avvisa de gäster som inte följer den. Vi tar redan ett stort ansvar för att upprätthålla en trevlig utemiljö och är måna om att de fimpar som våra askkoppar fångar idag inte hamnar på marken framöver.
Håll Sverige Rent beräknar att det varje år slängs en miljard fimpar på marken runt om i landet. Fimpar är ett farligt skräp eftersom filtren är gjorda av ett icke-nedbrytbart plastmaterial där många av tobakens farliga ämnen, som till exempel kadmium, fastnar. Fimparna hamnar sedan i dagvattenbrunnar där gifterna utsöndras eller plockas upp från gatan av nyfikna barn.
En del kanske hävdar att det är väl bara att sätta upp en ny askkopp några meter från entrén. Men så enkelt är det inte. Scandic äger inte de fastigheter där våra verksamheter sker och i anslutning till många av entréerna ligger gator som vi inte har möjlighet att ta ansvar för. Vi välkomnar därför det förslag om särskilda rökplatser Malmös kommunalråd Andreas Schönström (S) presenterat, men önskar att det utvidgas till mer än bara några få ställen.
Det finns säkert fler förslag och oavsett vad lösningen blir är vi gärna med och bidrar så att utemiljön i Malmö och Helsingborg blir så trevlig som möjligt. Allt för att människor ska känna sig så välkomna som möjligt och miljön inte ska ta skada.
Anna Boudrie
hotelldirektör för Scandic S:t Jörgen i Malmö
Hannah Billberg
hotelldirektör för Scandic Segevång i Malmö
Thomas Hansen
hotelldirektör för Scandic Helsingborg Nord
Thomas Ivarsson
hotelldirektör, Scandic Triangeln i Malmö
Susanne Koerfer
hotelldirektör för Scandic Malmö City
Henrik Ohlsson
hotelldirektör för Scandic Kramer & Scandic Stortorget i Malmö
Gå till toppen