Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Vetenskapsleklandet behöver två miljoner för att överleva

Vetenskapsleklandet Cool Minds i Folkets Park i Malmö försattes i konkurs förra veckan. Nu är målet att vilken dag som helst ha omvandlats till ideell förening med förhoppningen om att få in två miljoner kronor i stöd och i sommar kunna arrangera två festivaler.

Alice Liljeholm bygger en robot med hjälp av David Lundberg på Cool Minds.Bild: Fredrik Norrlid
Ingenjören Farzin Sabers idé var att skapa ett ställe där barn kunde lära sig ny teknik på ett lustfyllt sätt. Därför startade han 2015 Cool Minds på Stadiongatan i Malmö. Genom åren har många kurser, barnkalas och workshops arrangerats i deras lokaler och förra året flyttade de sin vetenskapsverksamhet till Debasers tidigare lokal i Folkets Park.
Men det har varit svårt att få verksamheten att gå ihop ekonomiskt.
– Det går bättre i Folkets Park och det går inte katastrofalt dåligt, men det går inte helt runt. Vi har haft fantastiska investerare fram tills nu. Men vi har kommit till ett läge där privatpersoner inte längre kan bära verksamheten, säger Cool Minds vd Marielle Sterner.
Förra veckan försatte de aktiebolaget Cool Minds i konkurs och just nu drivs verksamheten av en konkursförvaltare. Men målet är att vilken dag som helst starta en ideell förening som under Cool Minds namn ska driva den vetenskapliga verksamheten vidare.
– Genom att vi blir ideell förening har vi större möjligheter till att få stöd från Malmö stad och andra aktörer. Vi har hållit på i fyra år nu och tanken när Cool Minds startade var att få till ett samarbete med Malmö stad. Vi har ju mycket verksamhet riktad mot skolor. De flesta science centers i Sverige får bidrag från kommunen och jag tolkar det som att Malmö stad verkligen vill hjälpa till. Vi för en dialog, säger Marielle Sterner.
– Malmö är ju en stad med många utmaningar. Vi har landets högsta barnfattigdom och tuffa skolresultat. Staden behöver verkligen ett science center, säger Marielle Sterner.
Vad är det för summor ni pratar om?
– Detta kan lösas på flera sätt. Det kan vara att kommunen köper ett antal platser som skolorna kan nyttja eller att de går in i ett projektsamarbete. Men det är ungefär två miljoner kronor som vi behöver få in, säger Marielle Sterner.
Just nu pågår en Malmöinitiativet-namninsamling som en privatperson startat för att Malmö stad ska starta ett science center riktat mot barn. Namninsamlingen har nu kommit att handla om att Malmö stad ska stötta Cool Minds och har i skrivande stund över 200 namnunderskrifter, vilket är mer än dubbelt så mycket som behövs för att berörd politisk nämnd ska ta upp frågan.
– Vi ser att det finns ett stort stöd och att folk vill ha Cool Minds kvar, säger Marielle Sterner.
Alla inplanerade arrangemang, kurser och kalas kommer att genomföras, säger Marielle Sterner. I sommar finns det två festivaler planerade: en vetenskapsfestival vid namn Big Bang Festival och en e-sportsfestival.
– Vi som står bakom Cool Minds är väldigt bestämda på att detta ska lösa sig. Det känns logiskt att ta det här steget. I grunden har vi fungerat som en ideell förening då vi har aldrig har haft ett vinstintresse med verksamheten, säger Marielle Sterner.
Gå till toppen