Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Marika Rasmusson: ”Det Kvinnokliniken bidrar med är både viktigt och coolt”

Hur är det möjligt att bli glad, eller åtminstone upprymd, över en bild på en bortopererad äggledare? Likaså över bilder på utomkvedshavandeskap och några myom, det vill säga godartade muskelknutor. Varken roliga eller smickrande fotografier. Rakt på sak, alltså. Texterna är likadana. Faktaspäckade redogörelser om exempelvis sätesbjudning, gynekologiska cellprov och urakuta kejsarsnitt. Det handlar om kontot Kvinnokliniken som finns på Instagram sedan drygt ett år tillbaka. Ett konto sprängfyllt av kunskap och med klart uttalat syfte: “Vi älskar kvinnokroppen och dess makalösa funktioner och vill berätta allt vi vet för er. Vi vill ge evidensbaserad kunskap om vad som händer i en kvinnokropp och hur vi i vården kan hjälpa.”
Tre specialistläkare inom gynekologi och obstetrik som alla även är aktiva forskare säger sig stå bakom kontot. De är anonyma men det finns ingen anledning att tro att de är annat än vad de utger sig för att vara. Ingenstans nämns vilken klinik eller ens stad. Inte heller det är särskilt publikfriande, men däremot befriande på ett annat, djupare, plan. Fokus är att informera och på så sätt minska klyftan mellan vårdtagare och vårdgivare. Ju mer kvinnor vet om sina egna kroppar, desto bättre möjligheter att påverka sin reproduktiva hälsa. Dessutom finns det emellanåt en skön ton i Kvinnoklinikens inlägg, utan att påverka seriositeten. Ett exempel: “De coolaste organen är livmoder, äggstockar och äggledare”. Ett annat, som mer är ett statement: “Ordet normal är överanvänt inom kvinnosjukvården.”
Fakta och åter fakta alltså, men själen glöms inte bort.
Frågar ni mig skulle jag säga att det Kvinnokliniken bidrar med är både viktigt och coolt. Allt är intressant, de blandar och ger. Skriver en dag om de tekniska framsteg som görs inom kvinnovården, som att livmödrar numera undersöks med ett instrument som heter hysteroskop som ger möjlighet att se in i livmoderhåla och äggledare. En annan dag att det på sina håll finns uppvärmda gyn-stolar för att göra undersökningar så icke-obehagliga som möjligt. Rolls royce! Fakta och åter fakta alltså, men själen glöms inte bort. När missfall är ämnet som tacklas ur någon aspekt är slutsatsen: “Inget skuldbeläggande. Glöm inte det.” Kvinnokliniken drar sig inte för att markera var de står i vissa frågor. Som att kärlek mellan två människor inte har med kön att göra. När det gäller rätten till abort kan de heller inte bli tydligare: “Forskning visar att minskad aborträtt inte minskar antalet men ökar dödligheten i illegala aborter. Det är både lågbegåvat och kvinnohatande.”
Tillbaka till kunskapsförmedlandet. I inlägg efter inlägg. Helt utan hatattacker. De har, intygar de själva på en direkt fråga från mig, enbart följare som hejar på och tackar. Möjligen ibland ifrågasätter. Torde vara unikt i denna tid, så det är detta tillsammans som skapar upprymdhet.
Mer sånt!
Gå till toppen