Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ledare: Rimliga köer i vården betalar sig färre förbi.

Alltfler betalar för snabbare vård.Bild: Bertil Ericson / TT
Efterfrågan på privata sjukvårdsförsäkringar fortsätter att öka, enligt färsk statistik. Trots att de som är försäkrade via sin arbetsgivare numera förmånsbeskattas för detta. Vid årsskiftet hade över 650 000 svenskar någon form av privat sjukvårdsförsäkring. Och i bakgrunden anas problem som kräver politiska krafttag.
Branschorganisationen Svensk försäkring tror att försäljningen av sjukvårdsförsäkringar möjligen minskar i år när anställda ser hur mycket de får betala i förmånsbeskattning. Men det är långtifrån säkert. Några tusenlappar om året – som det vanligtvis handlar om – är trots allt ofta billigare än att gå sjukskriven onödigt länge.
Vårdköerna har växt på senare år och väntan på kvalificerad hjälp är dyr för såväl anställda som arbetsgivare. Då är det inte konstigt att det kan locka med förtur till alltifrån rådgivning och planering till specialistvård och rehabilitering.
I debatten låter det tidvis som om privata sjukvårdsförsäkringar främst är något för höginkomsttagare. Men att döma av siffror från Svensk försäkring är det inte så. Vanligast är försäkringarna inom bygg- och anläggningsbranschen och merparten av de försäkrade har ganska genomsnittliga månadsinkomster.
Nästan 14 procent av de sysselsatta mellan 16 och 64 år har nu privata sjukvårdsförsäkringar som i de flesta fall betalas av arbetsgivaren. Trenden urholkar välfärden och undergräver förtroendet för den gemensamt finansierade vården, menar kritiker. Men diskussionerna borde rimligtvis främst handla om skälen till att fler skaffar försäkringar.
Varför är så många beredda att betala extra för att få vårdinsatser som de egentligen redan har betalt för via skattsedeln? Nog säger det något om tillgängligheten inom den offentliga vården.
Det handlar inte bara om köer. Som Reforminstitutets Stefan Fölster påpekar på DN Debatt (15/4) skickas alltför många svenskar på irrvägar inom vården. Följden blir onödiga vårdbesök, dubbelarbete för personalen och missade diagnoser. Med bättre guidning till patienterna redan från början skulle det enligt en ny analys kunna frigöras resurser motsvarande miljontals primärvårdsbesök.
Tecknen är många på att effektiviteten inte är vad den borde inom den offentliga vården. Hur kommer det sig till exempel att svenska läkare tar emot färre patienter per dag än sina kolleger i jämförbara länder?
Att snabbt få vård vid behov, slippa onödigt lidande och kunna återgå i arbete ligger inte bara i anställdas och arbetsgivares intresse – det är givetvis också det bästa för samhället. Därför måste vården bli mer tillgänglig för alla.
Visst kan en fortsatt ökning av antalet privata sjukvårdsförsäkringar i längden påverka synen på gemensamt finansierad vård. Men det konstruktiva sättet att möta trenden är inte att motarbeta försäkringarna politiskt, utan snarare att försöka se till att de inte behövs. Rimligt långa vårdköer lär få vara beredda att betala sig förbi.
Gå till toppen