Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Minnesord om Gerhard Nordström

Gerhard Nordström - en av våra mest betydande konstnärer har som tidigare meddelats gått ur tiden.

Gerhard Nordström.Bild: Julia Lindemalm
Konstvärlden har mist en måleriets mästare, en stor humanist. Kvar lämnar han ett bestående livsverk.
Jag har mist en innerligt god vän. En vän som varit mig trogen med fantastiska och oförglömliga utställningar på mitt galleri, Estetica.
När jag öppnade galleriet 1981 pratade jag Gerhard för första gången. Lite då då besökte han galleriet med sina elever från Målarskolan Forum, där han var lärare mellan 1964 och 1987.
Efter att vi träffats några gånger de första åren frågade jag lite försynt och ödmjukt om han kunde tänka sig att ställa ut hos mig. Jag upprepade frågan ett antal gånger, men det skulle ta drygt tio år innan det till min stora glädje blev verklighet.
Gerhards allra första akvarellutställning hade vernissage den 8 januari 1994 på temat "Akvareller från en trädgård". Trädgården var Monets i Giverny.
Två år senare blev det en ny akvarellutställning på temat "Vattenmålningar".
Vi kom att känna varandra allt närmare och delade vår syn på konstlivet, framför allt då det rörde sig om måleri och oljefärgens kropp och själ.
Föga anande jag då att det skulle bli en livslång vänskap och att jag skulle få äran att på nära håll följa hans utveckling och idéer.
Ofta fick jag premiärvisa sviter av oljemålningar på nya teman.
Många imponerades när Gerhard pressenterade nya skulpturer i rakubränd lera tillsammans med målningarna från 70-talet på temat Pompeji "Under askan" 2002. Detsamma gjorde man under flera kommande utställningar.
2005 visades den första fantastiska sviten målningar på temat "Rotvälter"
Under Malmö konsthalls stora retrospektiva utställning 2011-2012 visade han samtidigt "Koloristisk lustvandring" på galleriet. Året därpå var det dags för "Nya reflektioner" med underbara målningar som bar titlar som "Höstreflektioner" och "Stilla vatten".
Under den magnifika utställningen "Corpus di Colors" 2015 då färgen blivit pastosare, förvärvade Malmö konstmuseum målningen "Sen oktoberdag".
2016 gör motiv med titlar som "Höstlöv" och Asfaltsblom" entré. Tidigt samma år delger jag Gerhard mina tankar på att avsluta min gallerigärning.
Detta faktum beklagade han men förstod och respekterade mitt beslut.
På min önskan om att få avsluta mina 36 år som gallerist med hans måleri, infriades med utställningen "Fyra årstider" den 28 november - 20 december 2017.
Temat på utställningen sammanfattar så träffande landskapsvandraren Gerhard Nordströms uppfattning att våra livsvillkor finns där ute i landskapet - på den plöjda åkern och blommande sommarängen.
Ingen kunde som Gerhard fånga naturens alla skiftningar.
Det har uppstått ett stort tomrum efter Gerhards bortgång - men jag är så tacksam för att vi möttes på livets väg. Han betydde mycket för mig som den fina människa, målare och vän han var.
Jag kommer innerligt att sakna våra samtal och meningsutbyten. Att han fick måla in i det sista, bokstavligen med färg på fingrarna, är en liten tröst.
Djupt saknad
Vännen Jerker Göransson med familj
Gå till toppen