Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Mats Skogkär: Politikers fientlighet hotar pressfrihet.

Den som vill ha ut handlingar från Margot Wallströms (S) utrikesdepartement bör rusta sig med tålamod.Bild: Naina Hel n Jåma/TT
Det är bistra tider för pressfriheten i världen, visar Reportrar utan gränsers, Rug:s, pressfrihetsindex för 2018:
"Fientlighet, hat och våld mot journalister har skapat ett klimat präglat av rädsla."
Sverige halkar ner till en tredjeplats i ett index som toppas av Norge före Finland. USA dalar från kategorin ”tillfredsställande situation” till ”problematisk”. Där återfinns även Ungern, som backat ytterligare 14 placeringar och hamnar på plats 87, ändå klart före Bulgarien på plats 111 och kategorin "svår situation". Att ett EU-land återfinns på den nivån är minst sagt anmärkningsvärt.
Det är lätt att peka på hur Donald Trump i Vita huset eller Ungerns Viktor Orbán bidragit till en allmänt hårdnande attityd mot journalister. Men problemet går betydligt djupare än så. Att politiker visar fientlighet mot pressen är närmast en allmän trend, konstaterar Rug.
Inte heller svenska makthavare är alltid så förtjusta i pressfrihet när deras egna göranden och låtanden granskas.
Socialdepartementet varnade Försäkringskassans generaldirektör för "allvarliga konsekvenser" om myndigheten fortsatte att följa lagen och lämna ut allmänna handlingar till pressen.
Justitieombudsmannen gav nyligen utrikesdepartementet svidande kritik för att under flera år ha visat upp en anmärkningsvärd oförmåga att lämna ut handlingar i tid.
Jämfört med situationen i de allra flesta andra länder är detta närmast petitesser. Men även solen har som bekant sina fläckar.
Gå till toppen