Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Torsken har ingen röst. Ge den en i EU.

Har mått bättre.Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Nu i påskhelgen öppnas skyddsjakten på knubbsäl och gråsäl. Inför årets jaktperiod har Naturvårdsverket ökat kvoterna till 1 100 gråsälar, 600 knubbsälar och 200 vikare.
Men sälar är inte det enda bekymret för de svenska fiskbestånden. Men det var nästan svårt att tro för den som lyssnade på radio på skärtorsdagen.
Ekot rapporterade om den granskning som Världsnaturfonden gjort av EU:s fiskepolitik. Unionen har tagit beslut om att ett miljömässigt, ekonomiskt och socialt hållbart fiske ska vara uppnått år 2020, om bara något år. Men hur ser det ut?
I Östersjön, där särskilt det östra beståndet av torsk hotas av kollaps, överfiskas fortfarande hälften av fiskbestånden. I Nordostatlanten handlar det om ett överfiske på 40 procent. I Medelhavet på hela 90 procent, enligt Karin Glaumann, fiskeexpert på Världsnaturfonden i Sverige.
När sedan Henrik Svedäng, docent i marinekologi vid Stockholms universitet, i P1-morgon förklarade överfisket med att EU har för stor fiskeflotta som tar upp för mycket fisk, var Peter Ronelöv Olsson, yrkesfiskare och ordförande för Sveriges fiskares producentorganisation, snabb att lyfta fram en annan orsak till torskkrisen:
Det är gråsälens fel. Den sprider parasiter till i princip all torsk i östra beståndet så att fisken dör i leversvikt.
När det gäller hotet mot Östersjötorsken firar nånannanismen stora triumfer. Det är alltid någon annan som bör ta på sig ansvaret, i det här fallet för att rädda torskbeståndet. Inte jag. Inte vi. Alltid någon annan.
Så vem kan tänkas bära skulden för att torsken är på väg att dö ut i Östersjön?
* EU-länderna. Av totalt 46 åtgärder i EU:s fiskepolitik är det bara en enda åtgärd som uppnås av samtliga medlemsländer – ett system för att registrera fiskefartyg.
* Sverige. Inom EU ska fiskenäringen övervakas. Men Sverige inspekterar, enligt WWF, mindre än 1 procent av alla fisketurer under ett år.
* Europaparlamentet. Som röstade för subventioner i syfte att modernisera fiskeflottan, så att nya och mer effektiva fartyg kan ta upp mer fisk. Vilket lär göra torsken ännu magrare och klenare än den redan är?
* Yrkesfiskarna. Som långtifrån alltid ser nyktert på sin egen roll till havs. Som när oönskad bifångst dumpas till havs, trots att det är olagligt.
* Sälen. Som äter skarpsill och smittar torsk. Men är det verkligen logiskt att klandra sälen, om nu ansvaret att förvalta det vilda sälbeståndet lagts på Naturvårdsverket?
Situationen för Östersjötorsken är värre än befarat, menade Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden WWF och Sportfiskarna nyligen när de tre organisationerna i ett öppet brev uppmanade regeringen att verka för att EU-kommissionen inför nödåtgärder. Förutom ett totalt torskfiskestopp i Östersjön bör det handla om ett förbud mot fiske av skarpsill i södra Östersjön, så att torsken har någonting att äta.
Om drygt en månad är det EU-val. Fiskar har ingen röst. Men hade de haft en, då skulle de ha kunnat fråga vad politikerna gör för att rädda torsken.
Gå till toppen