Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Grannar vaknade av skotten i Helsingborg — såg springande män

Boende runt platsen på Fredriksdal i Helsingborg, där två män sköts ihjäl under natten mot påskdagen, vaknade av skottlossningen. En kvinna säger att hon såg fem män, mellan 20 och 30 år gamla, strax efter skotten.

Bild: PETTER ARVIDSON
Läs också Två döda efter skottlossning i Helsingborg
Morgonen efter det brutala dubbelmordet råder lugnet på Tränsgatan på Fredriksdal. Fågelkvitter och vårsol står i bjärt kontrast till nattens blåljusbilder av ett fordon med sönderskjutna rutor och avspärrningstejp. Vid 9-tiden på påskdagsmorgonen är glassplittret på asfalten det enda som skvallrar om nattens blodiga händelser. Avspärrningsbanden och bilen är borta, polisen likaså. Få personer är ute, men en man som bor i ett hus vid brottsplatsen går förbi.
— Jag hörde ingenting, jag låg och sov och fick reda på vad som hänt på morgonen, säger han. Det kvittar var du bor, sådant här kan hända varsomhelst. Våldet har blivit allt grövre.
Ett äldre par öppnar när vi ringer på i en lägenhet i ett närliggande hus. De berättar att de vaknade av skotten. Mannen trodde först ljudet kom från en bil med släp som körde över vägbulan utanför.
— Men det är ju ingen som kör släp vid den tiden. Så ganska snabbt gick mina tankar till en kulsprutesalva, säger mannen.
På söndagsförmiddagen var polisen på plats på Tränsgatan på Fredriksdal, men avspärrningarna och fordonet som de skjutna männen satt i var borta.Bild: PETTER ARVIDSON
När polisbilar och ambulanser snart anlände förstod de att det mycket riktigt var skottlossning de hade hört.
I samma hus bor en annan kvinna som också vaknade av skottlossningen. Hon associerade dock inte ljuden med ett helautomatiskt vapen.
— Jag hörde fem, sex skott, men det var inte en kulspruta, säger hon.
Omedelbart när hon hörde skotten gick hon upp och tittade ut genom fönstret. Hon såg fem män, eventuellt mellan 20 och 30 år gamla, som pratade hetsigt med varandra.
— De sprang från ett hus här ut till bilen och fram och tillbaka några gånger, säger hon.
Kvinnan blev mycket skärrad av upplevelsen.
— Jag har inte sovit en blund i natt, säger hon.
Hon upplever Fredriksdal som ett allt otryggare område.
— Jag har sökt lägenhet i några månader men det är svårt att hitta något annat. Men efter den här natten skulle jag kunna bo i tält.
Polisen Petter Tideman fanns på förmiddagen på plats på brottsplatsen som en del i polisens trygghetsskapande arbete.Bild: PETTER ARVIDSON
Vid 9.30-tiden på förmiddagen var polisen tillbaka på brottsplatsen med en patrull.
— Vi kommer att sätta in extra resurser som en trygghetsskapande insats och vi kommer att ha minst en patrull på brottsplatsen under resten av dagen. Folk som har sett något har möjlighet att komma fram och prata med oss, säger polisen Petter Tideman.
Gå till toppen