Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

230 bilinbrott anmälda – tjuvarna slår till på några minuter

Kävlinge, Staffanstorp, Lomma och Burlövs kommuner har under det senaste halvåret varit hårt drabbat av bilinbrott. Särskilt utsatta är handelsområden som Center Syd och Burlöv Center.

ARKIVBILD. Polisen försöker få stopp på inbrottsvågen som drabbat bilägare i polisområde Kävlinge.Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
Mellan den 1 september i fjol och 4 april i år har sammanlagt över 230 bilinbrott anmälts i de fyra kommunerna. Det handlar främst om inbrott i företagsbilar där verktyg blivit bytet, och om bilar som parkerats på offentliga parkering vid handelsplatser, snabbmatsrestauranger och bensinmackar.
Det är främst i den sista kategorin som polisen sett en ökning under de senaste månaderna, och här är tjuvarna ofta ute efter kvarlämnade väskor och jackor.
– Många datorer försvinner. Någon liga tror vi inte att det är, snarare en eller flera personer som har kommit på att det här är ett ganska enkelt sätt att komma över saker, säger Lommas kommunpolis Håkan Persson.
Han har gjort en sammanställning av anmälningarna och kan konstatera att vissa platser utmärker sig särskilt mycket i inbrottsstatistiken:
• 85 bilinbrott har anmälts i Burlövs kommun under den aktuella perioden. De flesta har inträffat på Kronetorpsvägen och Vassvägen, på parkeringarna vid Burlöv Center och Stora Bernstorp.
• 37 bilinbrott har anmälts i Lomma kommun. Här sticker Bronsgatan med parkeringar vid McDonalds och Circle K ut särskilt.
• 15 bilinbrott har anmälts i Staffanstorp. I kommunen finns inget större handelscentra och brottsplatserna är mer utspridda.
• Värst drabbat är Kävlinge kommun med hela 96 anmälningar från september till april. Här är det framförallt parkeringarna kring Center Syd som drabbats.
– Vi håller på och arbetar med det här på olika sätt. Vi har bland annat pratat med affärsinnehavarna om hur vi kan jobba tillsammans för att få stopp på det här, säger Håkan Persson.
Vad gör polisen mer för att få fast tjuvarna?
– Vi tittar till platserna så ofta vi kan. Mer än så vill jag helst inte berätta om vad vi gör, de här personerna läser också tidningen.
Vad kan man göra själv för att minska risken att drabbas?
– Vad gäller inbrotten på parkeringarna gäller det att tömma bilen själv. Lämnar man något räcker det att man är borta några minuter. Vi har haft anmälningar från folk som bara varit inne för att köpa en hamburgare eller betala för bensin och sedan kommit ut till sin bil som fått en ruta krossad, säger Håkan Persson.
Gå till toppen