Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ledare: Bengtzboes boende göder föraktet.

Erik Bengtzboe på Moderaternas valvaka 2014. Då som Muf-ordförande.Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT
Moderatledaren Ulf Kristersson var tyst i flera dagar. Han verkade inte ha någonting att säga i den märkliga historien om den moderate talespersonen Erik Bengtzboe och dennes riksdagsersättningar för att han är skriven hos sin mamma i Nyköping och inte där han egentligen bor – med fru och barn i Stockholm.
På påskdagen gick det inte längre. Kristersson agerade. Bengtzboe fick lämna uppdraget som vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet och rollen som Moderaternas talesperson i arbetsmarknadsfrågor.
”Hans personliga trovärdighet har tagit allvarlig skada av den senaste tidens uppmärksamhet kring riksdagens ersättning för hans boenden”, skrev Ulf Kristersson i ett mejl till TT.
Så är det naturligtvis. Bengtzboes trovärdighet har tagit rejäl skada. Hans förklaringar till sin privata boendesituation har för alltför många väljare saknat sannolikhetens prägel efter Aftonbladets avslöjande om att han fått ut 158 000 kronor i hyresbidrag och traktamenten från riksdagen. Och i tv har bilderna vevats på när Bengtzboe stod i riksdagens talarstol och fann felaktiga utbetalningar från a-kassan – pengar som inte gått till det pengarna borde ha gått – ”ytterst allvarligt”.
Det är dock inte hela bilden. Affären Bengtzboe skadar också, indirekt, trovärdigheten för Moderaterna och Ulf Kristersson personligen.
Minns att Kristersson själv, då han var socialborgarråd i Stockholms stad efter valet 2006, tvingades löpa gatlopp för att han fått en lägenhet av ideella Ersta diakonisällskap, som Stockholms stad hade affärsförbindelser med och vars lägenheter i huvudstaden främst skulle gå till tonårsflickor med problem, ge utsatta kvinnor en fristad eller hyras ut som elevrum till Erstas studenter.
Ulf Kristersson var nog inte särskilt angelägen om att nu bli påmind om den gamla affären, som kan leda allmänhetens tankar till misstankar om moderat hyckleri och smussel för egen vinning.
Men allvarligast i affären Bengtzboe är det stora perspektivet. Hur politikerföraktet göds. Hur etablissemangskritiken får ny näring. Det här påverkar hela samhällsutvecklingen. Det ökar polariseringen. I föraktet för etablissemanget frodas populismen.
Erik Bengtzboe är inte ensam, som bekant. Liberala riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl har fått ersättning för att ha hyrt sin makes bostadsrätt. Förre S-ledaren Håkan Juholt fick riksdagsersättning för sin "övernattningsbostad" men missade att berätta att också kulbon bodde där – det var hennes lägenhet.
Sammantaget skapas en bild av att politiker tar varje chans att sko sig. Dessa affärer bidrar till att endast 18 procent i Sifos och Medieakademins förtroendebarometer anger att de har mycket eller ganska stort förtroende för de politiska partierna.
En riksdagsledamot måste kunna hålla sig för god för att utnyttja systemet och berika sig. För så byggs inga förtroenden. Inte för politikern. Men inte heller för den parlamentariska demokratin.
Gå till toppen