Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Hyllade odlarna Los Perros Urban Farming öppnar kafé

Paret bakom det prisade stadsodlingsföretaget Los Perros Urban Farming i Malmö ska nu förverkliga drömmen om ett eget kafé och butik där de kan sälja sina grönsaker. ”Vi kan erbjuda mat från frö till bord och det har bara passerat våra händer”, säger Buddha Browett.

Buddha Browett och Sofia Reuterving har hittat ett nytt hem på Sölvesborgsgatan nära Folkets Park.Bild: Lars Brundin
En norrländsk kvinna mötte en australiensare i Barcelona. Kärlek uppstod och det gemensamma matintresset gjorde att de beslutade sig för att flytta till Malmö för att öppna ett kafé eller vinbar.
Men eftersom de ville vara självförsörjande på grönsaker skaffade de sig en 100 kvadratmeter stor odlingslott.
– Sen gick det ”out of control”, skrattar Buddha Browett.
Snart hade de en odling på 1000 kvadratmeter och levererade grönsaker till flera av Malmös främsta restauranger: Lyran, Västergatan, Qué med flera.
De döpte sitt nya företag till Los Perros Urban Farming och hade snart en stadsodling på 2500 kvadratmeter i Västra Skrävlinge. Vid det här laget började de omnämnas som Sveriges största urbana lantbruk. Samtidigt hade de dragit igång Reko Ring Malmö som är en sorts digital bondens marknad.
De har vunnit Region Skånes Miljöpris, utsetts till Malmös stjärnföretag och vunnit pris på Malmö Näringslivsgala inom kategorin miljö & hållbar utveckling.
Och nu, fyra år efter starten för Los Perros Urban Farming, håller den sista pusselbiten på att falla på plats. Kaféet, som var själva utgångspunkten, är nu på väg att öppna.
Sölvesborgsgatan är en liten anonym gata i Malmö. Den löper från Folkets Park upp mot Karlshamnsgatan nära Karlskronaplan. Runt hörnet ligger restaurangen Nya Tröls. För flera år sedan gick Buddha Browett och Sofie Reuterving på just Sölvesborgsgatan och såg ett skyltfönster.
– Ungefär så stort skulle vårt kafé vara, tänkte vi. Sen tänkte vi inte mer på det förrän vi gick förbi här igen för några månader sedan och då satt det en ”Lokal uthyres” i fönstret. Jag ringde bostadsrättsföreningen och de kände till oss och gillade vad vi gjorde. Vi tittade på lokalen på fredagen och fick nyckeln på måndagen, säger Buddha Browett.
Sofia Reuterving och Buddha BrowettBild: Lars Brundin
Planen var att öppna kaféet under tidig vår, men där fick de tänka om. Eftersom markägarna i Västra Skrävlinge ville använda Los Perros Urban Farmings mark till något annat, har de tvingats flytta hela odlingen i år till Vintrie. Nu hyr de istället av Malmö stad i Vintrie.
– Det är dubbla känslor. Eftersom vi jobbar med jord känns det tråkigt att behöva lämna det vi byggt upp, men det är jättebra jord även i Vintrie. Och det här känns mer långsiktigt och hållbart. Dessutom finns det möjlighet att utöka i Vintrie, säger Sofie Reuterving.
– Nu har vi haft fullt upp med att bygga upp odlingen i Vintrie, så vi har inte hunnit få klart kaféet som vi hade tänkt. Men nu är det inte mycket kvar, säger Buddha Browett.
Samtidigt kommer de nu in i den intensiva odlingsperioden och behöver lägga mer tid på åkern. Det gör att de inte vågar lova när de kan öppna den kombinerade kaféet och butiken som ska få namnet Flax.
– Det ska vara ett kafé där vi säljer mackor med dagens skörd. Det är inte så många andra som odlar själva, gör produkter och sen serverar dem. Vi kan erbjuda mat från frö till bord och den har bara passerat våra händer, säger Buddha Browett.
Men Flax ska också vara en lokal där de säljer egna och andras matprodukter. Samt ett tillredningskök för att skapa Los Perros chilisåser, marmelader och annat. Dessutom ska de använda lokalen för matrelaterade workshops och för grönsaksutlämning.
Inne i lokalen står det just nu växter som förodlas. Det som Los Perros Urban Farming odlar mest nu är sallader, pumpor, zucchini, chili, rädisor, vitlök och potatis.Bild: Lars Brundin
Det får inte plats mer än runt 15 personer i lokalen, men de kommer att ha sittplatser utanför.
– Målet är att tjuvstarta innan sommaren med några dagar i veckan och sen utöka öppettiderna i höst och vinter, säger Sofia Reuterving.
Hur skulle ni vilja förändra folks beteende?
– Vi vill att folk tänker mer på var deras mat kommer ifrån och att det är viktigt att äta giftfri mat, säger Buddha Browett.
– Men också att man ska inse hur mycket man kan odla hemma i fönstret eller balkongen. Basilika, mynta, tomater… Samt att vi kan ta vidare kunskapen från tidigare generationer med att fermentera produkter. Jag ser det som att vi håller på att skapa vår egen familj här i staden där vi tar hand om maten och delar kunskapen, säger Sofia Reuterving.
Håll koll på Malmös matscen – följ Dygnet Runt på Facebook
Gå till toppen