Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Landets högsta träd finns i Värmland – eller?

Sveriges högsta träd är en gran. Arkivbild.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Sveriges högsta träd växer i skogen utanför värmländska Mölnbacka – i alla fall enligt sajten Skogsforum.se. Rekordhållaren är en 49,3 meter hög gran som är cirka 130 år gammal, rapporterar SVT Nyheter Värmland.
Hur har då rekordgranen hittats? Jo, genom att använda data från Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) har man lokaliserat områden i landet med väldigt höga träd. Sedan har de högsta träden mätts med lasermätare.
– Då mäter man avståndet till trädet och toppen och botten och då kan man få fram höjden med ganska bra precision, säger Torbjörn Johnsen, som driver Skogsforum.se.
Om det finns andra träd i landets skogar som också aspirerar på titeln återstår att se. För drygt två år sedan rapporterade tidskriften Skogen om en silvergran, även den mätt med laser, som var ännu högre – 49,5 meter hög.
Gå till toppen