Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Soptipp i Dalby saneras för att bli park

Nu ska den gamla soptippen i Dalby saneras för att bli park. I dagarna inleds saneringen och nästa sommar börjar parken anläggas.

Området har länge varit vildvuxet. Om några år invigs en park här: Tegelbruksparken med namn efter tegelbruket som en gång låg här.Bild: Sandra Henningsson
Tegelbruksparken kommer att bli södra Dalbys största park och ska binda ihop de äldre delarna i södra Dalby med det nyare området Påskagänget.
I dag består det 35 000 kvadratmeter stora området av tät och vildvuxen grönska. En del av denna ska bevaras, men några delar blir öppnare med nya träd och växter.
Parken kommer bland annat att få ett öppet fält i centrum, gång– och joggingspår, sittplatser, stämningsfull belysning, en lekplats i naturmaterial och broar över fuktig mark som hanterar dagvatten, uppger Lunds kommun. Det finns även planer på en grillplats.
Den blivande Tegelbruksparken i Dalby kommer att få trägångar över fuktig mark som hanterar dagvatten. Det blir även en naturlekplats, sittplatser och ett öppet fält i parken.Bild: C Stad & Landskap
Tegelbruksparken har varit planerad i flera år men försenats på grund av en markfråga. Nu är frågan löst.
I dagarna börjar grundarbetet: saneringen efter vad som var en allmän soptipp mellan 1940 och 1970. Det rör sig om cirka 2 000 kvadratmeter där man hittat höga halter av bland annat arsenik, koppar, kvicksilver, nickel, bly och zink.
Delar av det förorenade området ska kapslas in och täckas med gummiduk och en meter jord. Resten grävs upp och transporteras bort. För att inte föroreningarna ska spridas sätts en tillfällig däcktvätt upp för de lastbilar som arbetar på platsen.
För de kringboende innebär saneringsarbetet en del byggstök, bland annat kommer trafiken att ledas om. Det arbete som ska göras den närmaste månaden beskrivs som den mest störande fasen av anläggandet.
Gå till toppen