Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Musik som man hör vid tidig ålder sätter sig i benmärgen”

Rasmus Alkestrand är musikfantast och dj. På festivalen Intonal ska han spela musik på ett rejv för barn. ”Jag tror att musik som man hör vid tidig ålder sätter sig i benmärgen”, säger han.

Rasmus Alkestrand är dj och musikfantast. Hemma spelar han mycket musik för tvååriga dottern Alma Shanti.Bild: Sandra Qvarfordt
Den återkommande festivalen Intonal fokuserar på elektronisk och experimentell musik, konst och dans – oftast bara för vuxna. I år blir det dock ändring på det, när Malmö Konsthall under söndagen öppnar upp för ”baby rave”.
– De har haft en tanke länge om att arrangera något sånt här, säger Rasmus Alkestrand och syftar på eldsjälarna bakom Intonal.
Rasmus Alkestrand är en av två dj:s som ska spela på barnrejvet. Den andra dj:en blir Sophie Christiansson, eller Sona, från Malmögruppen Pommes 94.
– Sophie är en rejvprofil så hon kommer nog stå för rejvupplevelsen mer och jag ska spela ett spretigare axplock, säger han.
Rasmus har inte tidigare dj:at för barn – däremot har han spelat musik för dottern Alma Shanti sedan innan hon ens föddes.
– Tre dagar innan hon föddes var hon med i magen på en noisekonsert. Då sparkades det för fullt, säger han.
För Rasmus är det lika naturligt att lära barn om musik och introducera dem för olika genrer, som att lära dem gå.
– Det är ett ansvar man har som förälder och musiknörd, säger han och skrattar.
Hemma spelas det mycket världsmusik, berättar Rasmus. Och den snart treåriga Alma får då och då spela på sin pappas instrument.
Är det någonsin för tidigt att börja spela musik för, och med, barnen?
– Nej, det är aldrig för tidigt för barnen, men det kan vara för tidigt för instrumenten, svarar Rasmus och skrattar.
Utmaningen i att spela för barn, säger Rasmus, ligger i att de har sämre koncentrationsförmåga. Och så klart måste konserterna, eller rejven, vara anpassade efter barnen vad gäller både tid på dygnet och ljudnivå.
Rasmus är övertygad om att barnrejvet kommer att bli succé, eftersom han tror att det finns många föräldrar som vill introducera musik för sina barn vid en tidig ålder.
– Det finns hur mycket som helst som jag skulle vilja ta med Alma på, men man blir frustrerad eftersom mycket är så sent och långt efter hennes läggtid.
Han tycker att det roligaste som finns är att få dela med sig av musik som han själv tycker om, men han hoppas också att barns spontana reaktion på musik och deras spontana dans ska inspirera vuxna.
– Barn har inga referenser och kan inte säga att ”det här låter som det och det”. De lyssnar för lyssnandets skull.
Rasmus blev introducerad till musik i barndomshemmet och fick sitt första trumset när han var tre år gammal. Sedan dess har han testat på de flesta instrumenten och i dag spelar han framför allt sitar.
Är det inte ganska klassiskt att man spelar sin favoritmusik för barnen när de är små, och att de senare tar avstånd från den musiken i stället?
– Absolut. I tonåren lyssnade jag på helt annan musik än den som mina föräldrar spelade hemma, men nu har jag börjat hitta tillbaks till den. Jag tror att musik som man hör vid tidig ålder sätter sig i benmärgen, säger Rasmus Alkestrand.
Fakta

Intonal

Intonal 2019 äger rum den 24–28 april.

”Baby rave” hålls den 28 april klockan 14-16 på Malmö Konsthall. Evenemanget är gratis och öppet för alla mellan 0 till 100 år.

Fler gratis evenemang på Intonal:

Onsdag 24 april klockan 18-22, Malmö Roddklubb: Ambient Assembly. Gratis invigningskonsert.

Torsdag 25 april klockan 19-21.30, S:t Johannes Kyrka: Världspremiär av svenska kompositören Erik Enockssons verk som framförs med amerikanska Kali Malone.

Lördag 27 april klockan 13-15, Malmö Konsthall: Ljudworkshop med tyska kompositören Limpe Fuchs. 8-12 år, endast föranmälan.

Gå till toppen