Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Starka vindar över Skåne och risk för brandspridning

Vindarna viner efter den varma påskveckan. Byvindarna blåser upp emot 20 m/s och orsakar stor risk för brandspridning över hela Skåne.

Den bara jorden blåser bort från den nysådda åkern utmed E65, sydost om Malmö. I bakgrunden: vattentornet i Oxie.Bild: Bengt Arvidson
Förra veckans högtryck har försvagats. Istället dominerar starka vindar över Skåne under tisdagen.
– De hårda byvindarna kommer främst kännas av ikväll men också en del under morgondagen, säger Henrik Reimer, meteorolog på SMHI.
De häftiga vindarna och den torra marken har orsakat risk för stor brandspridning över hela Skåne. SMHI har utfärdat risk för skogsbrand vilket innebär en stor antändningsrisk. De uppmanar till väldigt stor försiktighet när det gäller att elda utomhus.
Ett flertal bränder av olika slag har brutit ut i Skåne under tisdagen, framförallt i nordväst där bland annat ett bostadshus har brunnit ner i Magnarp i Ängelholms kommun och ett antal byggnader brann ner på en gård i Källna i Klippans kommun.
Vinden har förutom att öka spridningsrisken för bränder även orsakat problem i sig. På slutet av eftermiddagen fick SOS alarm motta ett antal larm om lösa föremål. Bland annat slet sig ett antal presenningar från en byggarbetsplats i centrala Ystad och blåste ut på Västerleden. Andra vägar blev blockerade av olika föremål i till exempel Höllviken och Trelleborg och Vallåkra utanför Helsingborg föll ett träd ner över gatan Skogsstigen i närheten av järnvägsstationen.
Trots att temperaturen smyger sig upp mot 20 grader så kommer det kännas som närmare 15 grader de kommande dagarna.
– På grund av den ostliga vinden vi har så uppfattas det som lite kyligare väder, speciellt i sydvästra Skåne, säger Henrik Reimer.
På torsdag lugnar vindarna ner sig och ersätts av ett något soligare och lugnare väder.
Gå till toppen