Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Carl Härdin är bokstavligen uppvuxen på golfbanan

Carl Härdin, 17, är en av Barsebäck golfklubbs juniorer som förra säsongen utmärkte sig exemplariskt – han är pojklandslagsspelare och rankad sjua i Sverige bland 01:orna.

”Jag var två månader när jag höll min första golfklubba, jag är uppvuxen här, vi bor där borta”, säger Carl och pekar mot husen alldeles intill golfbanan.Bild: Lill Eriksson
– Ja, jag hade en helsikes bra säsong 2018 och kom med på landslagslägret Nordic Junior Match i Abbekås där jag skötte mig bra. Det senaste året har gått min väg, jag känner mig genuint glad, säger Carl Härdin.
Han var enda spelaren från Skåne som fick representera Sverige, men det hjälpte inte mot danskarna som vann. Svenska laget kom tvåa men klådde Norge.
Hans vuxna halvsyskon är inte golfintresserade och mamma Anna har slutat spela, men i pappa Christian Härdin från Gävle, "head pro" på Barsebäck GCC har Carl både sin tränare och mentor. Christian kommer från Gävle och vann British Amature 1988 och var förste svensk som spelade US Masters 1989. Åren därpå spelade han på Europatouren och har varit instruktör i Barsebäck Golf Academy sedan 1996, numera hörs han också i tv-rutan som expertkommentator på Viasat Golf.
– Jag var två månader när jag höll min första golfklubba, jag är uppvuxen här, vi bor där borta, säger Carl och pekar mot husen alldeles intill golfbanan.
Han känner sig inte instyrd på golfen, han har även spelat hockey fram till han var 15 år och föräldrarna uppmuntrade honom att fortsätta med det.
– Men jag ville elitsatsa fullt ut på golfen, fortsätter Carl som uppskattar att tränas av pappa.
– Visst kan jag käfta emot, vi är båda envisa, senast i helgen blev det komplicerat. Men han är min bästa polare och han vet hur jag ska ta mig framåt i karriären.
När insåg du att golfen är din grej?
– När jag var 11 år ville jag bli NHL-proffs och hade haft ett uppehåll med golfen. När jag kom tillbaka som 12-åring vann jag första tävlingen och visste när jag höll mitt tacktal att jag ville hålla på med golf. Jag är en ensamvarg.
Därför fungerar det att plugga ekonomi på distans. Den friheten gör det möjligt att träna i princip dagligen.
Vad är din styrka?
– Min mentala förmåga, man måste kunna hålla sig i skinnet, inte få utbrott och kasta klubbor omkring sig. Det händer mig med ibland, man kan verkligen bli sur på golf i tävling. Jag är en grov vinnarskalle, men försöker vara glad för mina polares skull om de vinner över mig. Bäst är jag på puttar, jag är ett mattesnille i golfen - inte i skolan - och har råkoll på statistiken.
I mitten av april spelade han tillsammans med åtta andra svenska killar i pojklandslaget, sin första internationella tävling utomlands i ett blåsigt Wales, men missade kvalgränsen med ett slag.
– Det är rätt nervöst om jag ska vara ärlig, man representerar ju sitt land.
Fakta

Carl Härdin

Ålder: 17 år.

Bor: Barsebäck Golf och Country club.

Familj: Mamma Anna, 47, pappa Christian, 55, och två vuxna halvsyskon.

Gör: Pojklandslagsspelare golf. Pluggar ekonomi på distans, inriktning juridik.

Roligaste tävling: När pappa och jag vann Far & Son SM 2016.

Banan i Barsebäck: Har skapat riktigt bra spelare. Känslan här nära havet kan inte mätas - i klass med de amerikanska banorna som är bäst i världen.

Helst klädd i: Golfkläder, instoppad piké, inte jeans, jag förespråkar gamla traditionerna och en trevlig och bra attityd.

Mest känd i min telefonbok: Farsan, eller Fanny Sunesson (f.d caddie till bl a Nick Faldo och Henrik Stenson).

Fördom om golf jag vill avliva: Att det är en rikemanssport för tjocka, gamla gubbar. Vi är tränade atleter precis som fotbolls- och hockeyspelare.

Favoritserie på tv: Designated survivor, Games of Thrones - jag gillar sci-fi och medeltid.

Fobi: Spindlar och fästingar.

Hens liv vill jag leva: Jag är nöjd med mitt liv, men hade varit kul att se hur det är att leva som president, Tiger Woods eller Stephen Hawking.

Högaktar: Lojalitet.

Irriterar mig. Mobbing. Det var inte roligt att bli retad på mellanstadiet i Hofterup.

Klubben: Behöver pengar.

Laster: Ahlgrens bilar och Gevalia-kaffe, har ju släkt i Gävle.

Onödigaste köp: En wedge jag aldrig använt.

Om pengar: Kan inte ge evig lycka. Genuin kärlek ger mer.

Skrock: Är golfen fylld av! Vissa spelare måste ha ett visst antal peggar i fickan. Jag har inget sådant, om det skulle strula hindrar det mig mentalt.

Skulle gärna festa med: Ryan Reynolds - vi har samma humor.

Skulle jag vägra hälsa på: Kim Jong Un, men samtidigt kanske intressant att snacka med en så förfärlig människa.

Tränar: Golf 2-4 timmar varje dag, gym 3 dagar i veckan.

Vill jag ge en stor kram: Mina föräldrar, utan tvekan. Har alltid stöttat och aldrig klagat.

Önskvärd övernaturlig egenskap: Kunna flyga, det är dyrt med tävlingsresor.

Gå till toppen