Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsarbrev. Om maten, Israel och kärnkraften.

Detta är ett läsarbrev. Åsikterna är skribentens egna.
Lördagen den 13 april hade vi öppet hus på redaktionen i Malmö – i Helsingborg tidigare i våras. Tack till alla som kom, det är alltid lika roligt att träffa läsare, berätta om vad som äraktuellt på tidningen och svara på era frågor. Och att få ett ansikte på flera av dem som flitigast kommenterar det som publiceras här under Opinion – i mejl till redaktionen, mig eller Med andra ord.
Heidi Avellan
Billig mat eller ingen alls.
Heidi Avellans krönika om vår mat (20/4) – ”När samvetet sitter i magen” var intressant och tankeväckande. Men det var en aspekt som inte beaktades. Våra riksdagspartier är överens om att klyftorna i samhället måste minskas. Ändå ökar klyftorna.
I en färsk rapport från regeringskansliet står det att läsa: ”Idag presenteras OECD:s nya rapport om svensk ekonomi. I rapporten konstaterar OECD att Sverige har en stabil ekonomi och starka statsfinanser men pekar också på problem med ökade inkomstklyftor och behovet av minskade klyftor i skolan för att öka skolresultaten.”
Detta med stora ökade inkomstklyftor i Sverige är inget nytt. Det har pågått under många år. Innebörden av detta är att det inte är alla som kan välja mellan att köpa det billiga eller det dyrare som är producerat under skonsammare förhållanden för både djur och natur. Alltför många får välja mellan att köpa det billiga eller låta bli att köpa.
Lars Fridh
Israel – fri press och demokrati.
Under Med andra ord (23/4) reagerar Per Gahrton på "propagandalögnen” att Israel är Mellanösterns enda verkliga demokrati. För att visa att det finns andra länder i Mellanöstern som har demokratiska drag tar Gahrton upp länderna Tunisien och Marocko som exempel.
Problemet är att dessa länder ligger i Nordafrika och inte i Mellanöstern.
En annan lustighet är att Gahrton tar upp en kommentar i israeliska tidningen Haaretz där Bradley Burston hävdar att Netanyahus ledarskap har förvandlat Israel till en diktatur. Gahrton ser uttalandet som ett genuint bevis på att Israel är detta. Jag ser det som tvärtom, det visar att Israel har en fri press. I vilket annat land i Mellanöstern skulle man kunna skriva så om makthavare?
Han kritiserar att ”ett land som ockuperar ett område som befolkas av miljontals maktlösa människor utan rösträtt och medborgerliga rättigheter, ändå klassas som fullvärdig och perfekt demokrati”.
Förmodligen syftar han på Västbanken och eventuellt Gaza som Israel inte ockuperar utan satt i blockad för att hindra självmordsattacker.
Men det är inte Israel som ska garantera palestinierna medborgerliga rättigheter, utan PLO och terroristorganisationen Hamas. De 1,6 miljoner araber, företrädesvis sunnimuslimer, som bor inne i Israel och därmed är israeliska medborgare har samma rättigheter som andra medborgare i det mångkulturella Israel. Hur många moskéer finns det i Israel? Drygt 400. Hur många synagogor har Gaza? Exakt 0 stycken.
Visst finns det skäl att kritisera Israel, exempelvis för bosättningspolitiken. Men Gahrtons inlägg visar tydligt hur desperat argumenteringen blir när vurmare för det genomkorrumperade PLO och terroriströrelsen Hamas ska klandra Israel.
Eskil Svensson
Kärnkraft löser inte klimatkris.
Nu andas kärnkraftsanhängarna vår. Utlösande är Ebba Busch Thors (KD) och Ulf Kristerssons (M) utspel.
Jag är inte kategorisk motståndare till fissionsenergi. Men man ska kunna ställa tre villkor: att kärnkraftverk absolut inte kan råka ut för härdsmälta, att avfallet ska kunna återanvändas i ett cirkulärt kretslopp och att man är fri från ständiga avbrott.
Det är tveksamt om sol, vind och effektivisering av energi räcker för att möta FN:s klimatmål. Dock hjälps vi föga av populistiska utspel av det slag vi nu ser. Kärnkraft är ingen Alladins lampa som ska lösa jordens klimatkris.
Folke Schimanski
Gå till toppen