Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Region Skåne varnar för svåra effekter av elbrist

Region Skåne hoppas att det krånglande ställverket i Hurva tas i drift och avstyr en hotande elbrist i Skåne. Hoppet ställs också till en ny likströmskabel från Tyskland.
Det framgår av den kartläggning av den skånska elförsörjningen som regionstyrelsen tagit fram och som nu ska ligga till grund för hur Region Skåne agerar.

De här jättelika omriktarstationerna i Lyby utanför Hurva skulle ha tagits i bruk i september 2015, men invigs tidigast den 31 juli. Svenska kraftnät kan dock inte ge några garantier för öppningsdagen.Bild: Emmalisa Pauly
I en rad artiklar har Sydsvenskan och HD beskrivit den effektbrist som hotar Skåne. De sydligaste delarna av Sverige har ännu femton år efter stängningen av kärnkraftverken i Barsebäck inte kompenserats för det effektbortfall som då uppstod.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen