Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Att äga sitt boende en dröm – som kan bli en mardröm.

Kinesiska muren i Malmö.Bild: Bengt Arvidson
Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Misär. Ren misär. Det som händer i en bostadsrättsförening i vad som i folkmun kallas Kinesiska muren på Rosengård i Malmö är oroväckande. En mardröm för alla som är med i en bostadsrättsförening.
Inte mycket tycks fungera i huset. Element är kalla, duschvatten kallt, tvättstugan trasig, ventilationen strejkar allt som oftast. Och det beror inte på tillfälligheter. Föreningen Brf Thomsons väg betalar räkningarna för el, värme, vatten och markhyra ”bara sporadiskt, efter flera påstötningar”, enligt Sydsvenskans pågående granskning av misskötseln.
Inte blir det bättre av att de boende verkar vara livrädda för den man som styr föreningen – både som styrelseledamot och fastighetsförvaltare. Men rädda också för att bli ruinerade – skulderna är höga, en tvångsförsäljning genom Kronofogden hotar. Det går inte heller att sälja lägenheterna.
Som sagt. En ren mardröm.
Det är raka motsatsen till hur det bör se ut. Och hur det också ser ut i de flesta bostadsrättsföreningar. Där medlemmarna går på årsstämman, röstar fram sin styrelse och, i god demokratisk ordning, beslutar hur föreningen ska skötas och vilka prioriteringar som ska göras.
Faktum är att det ägda boendet utgör en inte oväsentlig del av ”den svenska drömmen”. Ägandet av den egna bostaden är en åtråvärd ingrediens i åtskilliga politiska läger, alltifrån den egnahemsrörelse som växte fram redan under 1800-talets slut till dagens politiska partiprogram.
Fastighetsutvecklaren Veidekke propagerade häromåret för att Sverige skulle följa Norges väg och skapa en modell där det ägda boendet utgör en större bas, och därför sporra ungdomar att tidigt etablera sig på ägarmarknaden genom bland annat bosparande.
”Vägen in till det ägda boendet måste bli enklare”, menar till exempel Moderaterna.
Många skulle nog hålla med. Inte minst en och annan stadsutvecklare. Som hoppas att hyreslägenheter som ombildas till bostadsrätter kan bli räddningen för ett område i vanrykte, ett sätt att få de boende att ta ett större ansvar för sina kvarter, sin stadsdel. Helt enligt tankegången "det du äger, det vårdar du”.
För visst kopplas ägande av sin bostad gärna till ord som inflytande, oberoende, kontroll och trygghet.
Det har sina förklaringar. Som att bostadsrätten – som köps och säljs på marknadens villkor – genom årtionden för många varit en lukrativ affär, ett sätt att bli om inte rik så i alla fall ekonomiskt välmående.
Säkert har det också spelat in att den i realiteten flexibla hyresrätten fått en stämpel på sig att vara förknippad med sociala problem och därför blivit mindre attraktiv. Ganska orättvist.
Bostadsrätten kan vara, och är, en dröm för många. Man amorterar, betalar till sig själv. Man gör bostadskarriär.
Men bostadsrätten har också sina nackdelar, förutom att den kan kräva tillgång till en ansenlig kontantinsats.
Reglerna kring bostadsrätten är rätt knepiga. Det är en inte alldeles lättförståelig konstruktion. Du äger egentligen inte din lägenhet, det gör föreningen. Men du har en nyttjanderätt till lägenheten och en andelsrätt i föreningen. För den som absolut vill äga sin bostad kan ett småhus eller en så kallad ägarlägenhet vara lämpligare.
En bostadsrättsinnehavare behöver vara vaken. Hen bör inte utan frågor lägga sin tillit i knät på de förtroendevalda i styrelsen, som långtifrån alltid har den erfarenhet, den arbetsvilja – och den etiska resning – som krävs. Särskilt inte nu när aktuella exempel från Malmö avskräcker. HSB-föreningen Ida kapades av ljusskygga individer och plundrades på närmare 250 miljoner kronor. Och nu dessa uppgifter från Brf Thomsons väg.
Samarbetspartierna S, MP, C och L har i 73-punktsprogrammet lovat att reformera hyresmodellen. Det behövs. Men ännu bättre vore att se över hela bostadsmarknaden i ett svep. Även bostadsrättsinnehavaren vill ha sjysta regler.
Gå till toppen