Annons

Annons

Efter granskningen av Kinesiska muren: Centerpartiet vill utesluta Sapko Sinani

Kinesiska muren rasar

På torsdagsmorgonen avslöjade Sydsvenskan hur kommunpolitikern Sapko Sinani (C) härskar över en misskött bostadsrättsförening på Rosengård.

Bara några timmar senare meddelar Centerpartiet i Malmö att de vill utesluta Sinani ur partiet och tvinga bort honom från hans politiska uppdrag.

Kommunpolitikern Sapko Sinani (C) härskar över den misskötta bostadsrättsföreningen Brf Thomsons väg, som är på väg mot tvångsförsäljning. Nu tvingar partiet bort Sinani från hans politiska uppdrag.

Bild: Hussein El-alawi

Annons

Centerpartiet i Malmö reagerade snabbt på Sydsvenskans avslöjande om metoderna som kommunpolitikern Sapko Sinani (C) använder för att styra sin bostadsrättsförening i Kinesiska muren på Rosengård.

I valet i höstas kandiderade Sinani för Centerpartiet till både Region Skåne och kommunfullmäktige i Malmö. Sedan årsskiftet är han ledamot i funktionsstödsnämnden, som ansvarar för stödet till fysiskt och psykiskt funktionshindrade i Malmö. Nämnden har en årsbudget på nästan två miljarder kronor av Malmöbornas pengar.

Men nu tvingar Centerpartiet bort honom från det uppdraget.

"Sapko Sinani har inte längre några uppdrag för Centerpartiet i Malmö. Vi har uppmanat honom att lämna sitt enda politiska uppdrag, vilket han också har gjort. Dessutom har vi väckt ett ärende om uteslutning. Vi har inget förtroende för Sapko Sinani längre", skriver riksdagsledamoten Niels Paarup-Petersen (C) på Twitter.

Annons

Annons

När vi får tag i Paarup-Petersen på telefon bekräftar han att det var dagens artikel som fick partiet att reagera:

– Det hände i samband med att den här informationen kom fram till oss. Vi kände inte till det här tidigare, säger Niels Paarup-Petersen.

Riksdagsledamoten Niels Paarup-Petersen (C) ledde Malmöcenterns valkampanj i höstas.

Bild: Sara Johari

Malmöcenterns ordförande Ewa Langerbeck säger att Malmös kommunfullmäktige redan i eftermiddag ska ta upp frågan om att byta ut Sapko Sinani som ledamot i funktionsstödsnämnden.

– Det finns mycket allvarliga saker i den här artikeln. Vi har inget förtroende för honom som du säkert förstår, säger Ewa Langerbeck.

Men borde inte ni i Centerpartiet ha kontrollerat hans bakgrund innan han ställde upp i valet i höstas?

– Han borde naturligtvis ha berättat om det här missförhållandet som ni berättar om idag och att han är aktiv i den här bostadsrättsföreningens styrelse. Det har vi inte känt till. Och det finns inte heller med i hans kandidatförsäkran. Det är mycket allvarligt, säger Malmöcenterns ordförande Ewa Langerbeck.

Centerpartiet kände inte heller till att Sinani år 2017 erkände sig skyldig till bokföringsbrott i sitt företag Sinani Security, som sköter både ekonomin och fastighetsunderhållet i Brf Thomsons väg.

Centerpartiet har också startat ett ärende om att utesluta Sapko Sinani ur partiet.

Sydsvenskan har inte lyckats nå Sapko Sinani för en kommentar.

På torsdagseftermiddagen godkände kommunfullmäktige i Malmö att Sapko Sinani slutar som ledamot i funktionsstödsnämnden.

Annons

Annons

Annons

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy