Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

HK Ankaret var nära allsvenskan – men saknar hall som uppfyller kraven

Nyligen var HK Ankarets herrseniorlag precis på håret att ta steget upp i handbollsallsvenskan. Men Lomma kommun har ingen hall som lever upp till kraven för allsvenskt spel. Och det finns heller ingen plan på att bygga någon sådan de närmsta åren.

Arkivbild. HK Ankaret brukar spela sina matcher i Borgebyhallen. Men den är inte stor nog för allsvenskt spel.Bild: Patrik Renmark
Inför att HK Ankarets herrseniorlag nyligen hade chans att avancera till allsvenskan skickade föreningen en skrivelse till kommunen om att Borgebyhallen, där man brukar spela sina matcher, inte uppfyller kraven från Svenska handbollsförbundet för allsvenskt spel. Det handlar om att det ska finnas plats för minst 600 åskådare vid ombyggnad av en befintlig hall, och 1200 platser vid byggandet av en ny hall.
I påskas stod det klart att det inte blir något allsvenskt spel för laget nästa säsong. Men inte heller de kommande åren ser det ut som att kommunen kommer att kunna erbjuda någon hall som har tillräckligt många åskådarplatser. Som svar på föreningens skrivelse meddelade kultur- och fritidsnämnden att man inte ser några möjligheter att bygga en hall som lever upp till kraven. Istället föreslår nämnden att föreningen ska undersöka möjligheten att i framtiden hyra in sig i en tillräckligt stor hall i någon närliggande kommun.
– Det är klart att vi hade önskat att kommunen redan kortsiktigt hade kunnat sagt ”redan om två, tre års tid så ser vi att vi skulle kunna ha en ny hall på plats." Men jag förstår samtidigt att det inte är en enkel fråga att ta ställning till för kommunen, säger Patrik Romberg, som är ordförande i HK Ankaret, och som också menar att föreningen i framtiden kommer att vara i stort behov av mer träningstid i sporthallarna.
Oscar Magnusson (M), vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden, säger att det skulle kosta för mycket att bygga en ny hall som lever upp till kraven för allsvenskt spel de kommande åren.
– Vi har andra prioriteringar i kommunen som står lite högre just nu.
Är det inte samtidigt viktigt att ge rätt förutsättningar för ett lag som befinner sig på elitnivå?
– Vi ser ju hellre att vi satsar på barn och ungdomar än på elitlag. Kommuninvånarna vill nog också att vi hellre satsar på bredden än på eliten.
HK Ankaret har nu skickat in en ansökan till Svenska handbollsförbundet om att få dispens för att trots allt kunna använda Borgebyhallen för eventuellt framtida allsvenskt spel – vilket föreningen menar är möjligt att klara av ur ett kortare perspektiv. Att däremot försöka hyra in sig i en hall i någon av grannkommunerna ser Patrik Romberg inte som en lösning.
– De har det lika tight som vi i sina hallar.
Gå till toppen