Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mats Skogkär: Inte så kul när Putin skämtar.

Vladimir Putin.Bild: Alexei Nikolsky
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Volodymyr Zelenskyj är skådespelaren och komikern som nyligen valdes till president i Ukraina.
Vladimir Putin är mannen som styr grannlandet Ryssland med järnhand. Något av en estradör även han. Med en humor av det svarta slaget.
För hur ska Putins motivering av sitt beslut att underlätta för invånare i de båda utbrytarrepublikerna Donetsk och Luhansk i östra Ukraina att bli ryska medborgare bäst beskrivas, om inte som svart humor med en tydlig underton av hot?
Enligt Putin är det humanitära skäl, omtanke om invånarnas mänskliga rättigheter, som ligger bakom beslutet.
Att Kreml skulle vägledas av sådana omsorger framstår som ett dåligt skämt.
Att vara granne med Ryssland och inom sina gränser hysa en rysktalande minoritet är ingen avundsvärd belägenhet för ett land. Putin ser det som en plikt att försvara etniska ryssars intressen överallt. Det är ett av argumenten för den pågående aggressionen mot Ukraina, det var ett argument som användes när den ukrainska halvön Krim invaderades och annekterades, i strid mot folkrätten.
Denna Putindoktrin har inget med mänskliga rättigheter, men allt med ryska maktambitioner och prestige, att göra.
"Ytterligare en tydlig bekräftelse för omvärlden av Rysslands verkliga roll som en aggressiv stat som bedriver krig mot Ukraina", kommenterade Zelenskyj.
Den nyvalde presidenten får stöd av USA och av EU.
"Ännu ett angrepp på Ukrainas suveränitet av Ryssland", säger EU:s utrikeschef Federica Mogherini i ett uttalande.
Så länge Putin styr framstår varje tanke på en normalisering av relationerna med Ryssland tyvärr som en fantasi. Eller som ett utslag av makabert, politiskt skämtlynne.
Gå till toppen