Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Heidi Avellan: Majors husse vill till Vita huset.

Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Till slut bestämde sig också Majors husse: Joe Biden, tidigare vice president, ställer upp i kampen om att bli demokraternas kandidat i det amerikanska presidentvalet 2020. Den tjugonde att ge besked.
Därmed blir schäfern Major en av många hundar som kan sikta in sig på att springa runt på gräsmattorna kring Vita huset, som inte hyst husdjur sedan familjen Obama flyttade ut med sin portugisiska vattenhund Bo.
Donald Trump är den första amerikanska presidenten på mer än hundra år som inte har en hund med sig.
Raden av demokratiska kandidater som vill ställa upp mot honom 2020 innebär däremot en återgång till ordningen: de flesta tycks ha hund, precis som två av tre amerikanska hushåll. New Jerseysenatorn Cory Booker lovar att skaffa en om han blir vald.
Kandidaterna har inte bara en hund, ofta en övergiven som de hämtat i ett hundstall, de använder hunden i sin kampanj.
Instagram är rena hundgården. Här finns Elizabeth Warren och golden retrievern Bailey, som åker med henne på kampanjresor. Uppstickaren Pete Buttigieg, ”mayor Pete” från South Bend, Indiana, och hans man Chasten Glezman har två hundar, den trubbnosiga Buddy och jakthundsliknande Truman – @firstdogsSB på Twitter.
John Hickenlooper, Colorado, har hunden Skye, som uppges vara en rar blandning av akita, bulldog och chowchow. Medan kongressledamoten Eric Swalwell från Kalifornien är entusiastisk husse till labradoren Penny – och bjuder in väljare till träffar i hundparken. Kirsten Gillibrand är matte till labradoodlen Maple. Beto O’Rourke är husse till de svarta tikarna Artemis och Rosie – och katten Silver.
Tim Ryan, Ohio, presenterar stolt Bear och Buckeye på sociala medier: det blev två hundar när familjens två äldsta barn skulle hämta en valp i hundstallet. Labradorhusky eller labradorschäfer är rasbeskrivningen på kullsyskonen.
Av toppkandidaterna saknar Kamala Harris, Bernie Sanders och Amy Klobuchar hund. Och att skaffa sig en nu när kampanjen redan är i gång är knappast vinnande. Bara inställsamt.
Men hundtricket är gammalt i amerikansk politik. Och effektivt. Idag fyller jyckarna sociala medier och etablerade medier rapporterar också.
En gammal god tradition, helt enkelt:
Herbert Hoover ska ha varit den första som utnyttjade vovve politiskt, för att mjuka upp den strama officiella bilden av sig själv, enligt Pets at the White House, berättar nättidningen Quartz.
Han poserade på bild med King Tut redan före valet 1928, som han sedan vann.
En schäfer, för övrigt.
Gå till toppen