Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nackdel för kulturprofilen i parallell HD-dom

Den så kallade kulturprofilen anländer till rättegången i Svea hovrätt där han fälldes för två fall av våldtäkt. Arkivbild.Bild: Jonas Ekströmer / TT
Jäv uppstod inte i ett våldtäktsärende där ny bevisning lämnades in efter det att huvudförhandlingen avslutats, enligt en dom i Högsta domstolen (HD). Därmed går domstolen emot den dömdes åsikt att en ny rättegång borde hållas med andra domare.
Avgörandet i detta fall kan få betydelse för om den så kallade kulturprofilen kommer att få sin sak prövad i HD.
I hovrätten dömdes han till 2,5 års fängelse för två våldtäkter. Han har överklagat domen till HD och hävdar bland annat att rätten även i hans fall var jävig, eftersom han lämnade in ny bevisning efter huvudförhandlingen.
I väntan på det första jävsavgörandet beslutade HD att skjuta upp beslutet om kulturprofilens prövningstillstånd, men nu kan domstolen ta upp kulturprofilens ärende igen.
Gå till toppen