Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Evakuerade får börja återvända hem

Bränderna fortsätter att rasa i södra Sverige. Den stora branden i Tjällmo i Motala kommun är ännu inte under kontroll, men hittills är det inte aktuellt med evakueringar. I skånska Hästveda får de boende som evakuerats börja återvända till sina hem.

Räddningstjänst och polis i Tjällmo. Branden bröt ut i måndags och blossade upp igen under onsdagen när eldhärden lyckades bryta sig igenom begränsningslinjerna.Bild: Jeppe Gustafsson/TT
Branden i Tjällmo, som först bröt ut i måndags, blossade upp igen under onsdagen när elden lyckades bryta sig igenom begränsningslinjerna. Under torsdagen bekämpades branden med bland annat helikoptrar från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).
– Den är fortfarande inte under kontroll. Helikoptrarna från MSB som vattenbombat lämnar när det börjar mörkna, säger Caroline Carlheim, inre befäl vid räddningstjänsten.
Under natten koncentrerar räddningstjänsten sig på att hålla begränsningslinjerna runt branden.
Räddningstjänsten har arbetat med en utrymningsplan tillsammans med kommunen och polisen ifall de som bor i vindriktningen måste evakueras, men det är än så länge inte aktuellt.
Det brinner även i Godegård, cirka 15 kilometer från Tjälmo, men den branden är under kontroll nu.
Den svårsläckta branden i Hästveda i Hässleholm kommun håller sakta på att avta. Leif Hylander, informationsbefäl vid räddningstjänsten, säger att läget är relativt lugnt.
– Det är inga synliga flammor någonstans, men däremot omfattande glödbrand i mossen och det ryker och pyr ute i skog och mark.
Branden under markytan kan hålla på i flera veckor, säger Hylander – om inte månader.
En del av de evakuerade kommer enligt Hylander att kunna återvända hem under kvällen.
– Vi har tagit ett beslut om att vi kommer att släppa avspärrningarna på ett par områden, säger Leif Hylander.
– Totalt sett ser det betydligt ljusare ut nu. Prognosen lovar äntligen lite regn efter sex veckors uppehåll, så vi hoppas på regndansen lördag och söndag.
Norr om Gnosjö i Jönköpings län upptäcktes en brand tidigare i veckan av privatpersoner som såg en rökpelare i skogen. På torsdagen vattenbombade civila och militära helikoptrar det eldhärjade området.
– Vi är positiva. Branden bedöms vara under kontroll, säger Fredrik Larsson, pressbefäl på plats.
Han säger att mellan 120 och 130 personer har deltagit i släckningsarbetet. Släckningen av branden, som omfattar runt 100 hektar, väntas fortsätta veckan ut.
Gå till toppen