Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Skånska sjukhus måste spara rejält – fortsatt dyster ekonomi

Allianspolitiker har kallat Region Skånes ekonomi för ”ett råttbo” och beskyllt det tidigare rödgröna styret för misskötsel. Men sjukvården visar stora underskott redan första kvartalet efter maktskiftet.

Under våren och sommaren måste de skånska sjukhusen spara hårt. Senast 5 september ska de nya sjukhusstyrelserna kunna redovisa åtgärder.
Trots en rekordstor skattehöjning med 49 öre, är prognosen för helåret ett resultat runt 395 miljoner kronor. Alliansens högt ställda mål är en miljard.
– Här kommer att krävas tuffa åtgärder, men det borde inte vara en omöjlig uppgift att hämta hem ett antal hundra miljoner till slutet av året, sa regionstyrelsen ordförande Carl Johan Sonesson (M).
Det ekonomiska läget efter årets första månader brukar vara dystert, för att sedan återhämta sig mot slutet av året, påpekade Carl Johan Sonesson.
Alliansstyret: Per Einarsson (KD), Annette Linander (C), Carl Johan Sonesson (M) och Gilbert Tribo (L).Bild: Karin Zillén
Alliansstyret uppmanar de lokala sjukhusstyrelserna att få ordning på ekonomin, men vill skynda långsamt.
– Det handlar inte om idiotbesparingar eller anställningsstopp, utan sådant som att titta på sjuktal och se över bemanningen, säger regionrådet Gilbert Tribo (L).
Den första ekonomiska kvartalsrapporten 2019 är dyster läsning. Kostnadsökningarna har skjutit i höjden, och ligger nu över 6 procent jämfört med 4,4 procent för förra året.
Trots att de skånska sjukhusen fått ett extra tillskott på 600 miljoner kronor för att täcka gamla underskott visar alla utom Trelleborgs lasarett rejäla minusresultat. Sus ligger 70 miljoner kronor under budget. Helsingborgs lasarett missar budget med 17 miljoner, Ystad med 15 miljoner, Kristianstad med 23 miljoner, Ängelholm med 6,2 miljoner och Landskrona med 4,5 miljoner.
”Alliansen har försatt sig i det här läget när de känt till att det behövts en skattehöjning, men inte tagit den förrän nu. Jag hoppas att det blir en väckarklocka”, säger Mätta Ivarsson, gruppledare för MP.Bild: Moa Dahlin
Det har fått oppositionen att reagera.
– Det är oroväckande framförallt att kostnadsutvecklingen börjar skena – vi lade ner hårt arbete i det tidigare styret på att få ner den. Samtidigt stiger kostnaderna för hyrpersonal, säger Mätta Ivarsson, gruppledare för MP.
– Alliansen hade ett väldigt högt tonläge före valet, där de talade om ”råttbo” och ”lyxfälla”. Det får vara slut med sådant nu, vi måste ta gemensamt ansvar för ekonomin.
Även regionrådet Henrik Fritzon (S) oroar sig för att kostnaderna ser ut att skena iväg.
– Det finns alltid en risk att man tappar kostnadskontrollen i samband med stora skattehöjningar, och det ser inte ut som man kommer att klara målet med ett stort överskott, säger han.
– Vi kommer att hålla noggrann koll på hur ekonomin utvecklar sig under året.
Alliansstyret avhåller sig för att sätta upp konkreta sparbeting för sjukvården – åtminstone än så länge. Istället formuleras en rad förmaningar och riktlinjer till sjukhusstyrelserna, och styrelserna för primärvård och psykiatri:
• Minska kvalitetsbrister, bland annat genom att fasa ut gamla behandlingsmetoder.
• Få ner sjukskrivningstalen, genom förbättrad arbetsmiljö och bättre utnyttjande av digitala tjänster.
• Se till att det inte finns fler anställda än budgeten medger.
• Se över omkostnader, alla nya beslut måste ha ekonomisk analys, gamla beslut kan behöva omprövas.
Gå till toppen