Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Mobilmarknaden utmaning för Telia

Svagare tillväxt på mobilmarknaden har gett Telia en klen start på året. I Sverige kommer bolaget bland annat se över sina priser för att få fart på lönsamheten.

Telias vd Johan Dennelind. Arkivbild.Bild: Stina Stjernkvist/TT
– Att första kvartalet skulle vara lite sämre än resten av året, det visste vi. Det är enligt förväntningarna, och vi kommer att växa framåt, säger Johan Dennelind, vd för Telia.
Vinsten före skatt minskade från 2,9 miljarder kronor första kvartalet i fjol till 2,5 miljarder kronor. Minskningen från tjänster som fast telefoni och kopparbredband har inte kompenserats i samma utsträckning av tjänster inom tv, fiber och mobil under kvartalet.
Det gäller inte bara den svenska verksamheten, som kämpat i motvind under en tid. Tillväxten på mobilmarknaden i Norge och Finland, som också hör till bolagets största marknader, har det tufft.
I Finland märks det framför allt bland företagskunder medan konsumentsidan går bra. I Norge har dataanvändningen mattats av i hela marknaden. I Sverige handlar det om priser som legat stilla.
– Det kommer vi att se över och se hur vi kan växa mobilt i Sverige, säger Johan Dennelind.
Målet att sänka kostnaderna med två procent på koncernnivå och tre procent i den svenska verksamheten ligger kvar. Besparingsåtgärderna är en pågående process och förändringar sker löpande, enligt vd.
– Vi kommer närmare och närmare ett slut på den här nedgången.
Han lovar att vändningen kommer nästa år.
– Vår Sverige-vd har varit tydlig med att det kommer bli så. Så det är 2020, säger Johan Dennelind.
En ”helt ok” rapport, kommenterar Stefan Billing, analytiker på Kepler Cheuvreux, rapporten. Aktiemarknaden gjorde inga större gester och aktiekursen stiger något, knappt en procent.
– Det är svaga siffror om man tittar på trender. Men de har sagt att första halvåret kommer vara svagt och att det kommer en bättring, säger Stefan Billing.

Fakta: Telias delår i siffror

Siffror i miljoner kronor om inget annat anges.
Kvartal 1, 2019Kvartal 1, 2018
Omsättning20 84719 852
Justerat rörelseresultat (EBITDA), rensat för engångsposter7 4686 495
Resultat före skatt2 5112 940
Källa: Telia Company
Gå till toppen