Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Swedbank varnar för miljardsmäll

Swedbank straffas på börsen sedan bankens tillförordnade vd Anders Karlsson i samband med en delårsrapport bekräftat att han ser tecken på brister i Swedbanks arbete mot penningtvätt. Karlsson flaggar också för att bankens kostnader stiger med en miljard mer än väntat i år.

Swedbank redovisar kvartalsrapport. Arkivbild.Bild: Lars Pehrson/SvD/TT
Swedbanks aktie sjunker drygt 2 procent efter rapporten. Aktien har därmed tappat nästan 30 procent av sitt värde sedan SVT Uppdrag granskning den 20 februari, med hänvisning till en läcka, rapporterade om omfattande misstänkt penningtvätt i Swedbanks baltiska verksamhet.
Under de dryga två månader som har gått sedan dess har det kommit en strid ström av negativa nyheter kring Swedbank, med nya läckor, anmälningar och brottsmisstankar. I skrivande stund pågår utredningar av misstänkt penningtvätt i Swedbank i fem länder – hos både tillsynsmyndigheter och åklagare i Sverige, de tre baltiska länderna och USA.
Att sätta en prislapp på vad härvan kan kosta Swedbank till slut är ännu inte möjligt, enligt den tillförordnade chefen Anders Karlsson. Han säger sig just nu sakna underlag för att ringa in riskerna för böter, sanktioner och skadestånd.
– Det är något som vi löpande utvärderar när vi får mer information, säger han.
Danske Bank har för att hantera en liknande situation satt av drygt 20 miljarder kronor. Och i Baltikum finns färska exempel på mindre banker som har gått omkull till följd av sanktioner från USA till följd av penningtvätt.
Ett avgörande steg för att få koll på konsekvenserna ser ut att dröja till årsskiftet. Då ska den utredning som Finansinspektionen (FI) och baltiska tillsynsmyndigheter inledde kort efter Uppdrag gransknings första rapportering om misstänkta transaktioner vara klar.
Men det kan gå snabbare än så sedan myndigheter i USA – exakt vilka vill Swedbankledningen inte avslöja – också har börjat ställa skarpa frågor bankens affärer och transaktioner.
– Myndigheter i USA är intresserade av oss och ställer frågor till oss, säger Karlsson.
– Vi jobbar på så mycket vi kan för att samverka med dem, tillägger han.
Samtidigt beskriver Swedbank i sin delårsrapport en bred palett av åtgärder och nya chefer och advokater och konsulter som har anlitats för att hantera de penningtvättrelaterade problemen. Kostnadsbudgeten för 2019 ser ut att spräckas med omkring en miljard kronor, varav 650 miljoner har direkt koppling till misstankarna om penningtvätt i banken.
– En ganska stor del av det där är extraordinära kostnader, som vi har i samband med att vi anlitar extern hjälp. Men det är också en del som handlar om satsningar, säger Anders Karlsson.
Förutom nytillkomna advokat- och konsultarvoden i USA satsar Swedbank även på en ny enhet, AFC. Den ska bekämpa ekonomisk brottslighet som penningtvätt, terroristfinansiering och bedrägerier och dessutom ta ett koncernövergripande ansvar för cybersäkerhet, informationssäkerhet och fysisk säkerhet.
En annan extrakostnad för Swedbank blir arvoden till advokat Biörn Riese och pr-byrån Kreab, som har fått i uppdrag att hjälpa Swedbank att återskapa förtroendet bland såväl kunder som intressenter.
Banken bedriver samtidigt vad Anders Karlsson beskriver som en bred utredning. Syftet är att gå till botten med de misstänkta affärerna. Någon deadline vill han inte sätta, men presentation av resultat utlovas så snart det finns sådana.
– Vi ska försöka vara så transparenta som möjligt.
Anders Karlsson, till vardags finanschef i Swedbank, tog över som tillförordnad vd för banken för en månad sedan. Han fick på kort varsel uppdraget i samband med en stökig årsstämma, inför vilken vd Birgitte Bonnesen fick sparken. Bonnesens situation blev ohållbar sedan Ekobrottsmyndigheten (EBM) utvidgat en insiderutredning med koppling till penningtvättmisstankarna till att även gälla misstänkt grovt svindleri.
Fakta

Vinstökning för Swedbank

Swedbanks rörelsevinst för årets första kvartal steg marginellt till 6 626 miljoner kronor vilket kan jämföras med vinsten på 6 389 miljoner kronor motsvarande period i fjol.

Resultatet var bättre än väntat. Analytiker hade, enligt Reuters, i genomsnitt räknat med en rörelsevinst på 6 091 miljoner kronor.

Swedbanks räntenetto, det vill säga vad banken tjänade på skillnaden på in- och utlåningsräntor, steg till 6 421 miljoner kronor, från 6 294 miljoner kronor.

Provisionsnettot sjönk samtidigt knappt mätbart till 3 070 miljoner kronor, från 3 081 miljoner kronor.

Totalt uppgick intäkterna till 11 362 miljoner kronor, jämfört med 10 685 miljoner kronor motsvarande period året före. Kostnaderna steg till 4 518 miljoner kronor, från 4 169 miljoner kronor. Kreditförlusterna ökade till 218 miljoner kronor, från 127 miljoner kronor.

Källa: Swedbank

Gå till toppen