Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Vinstras för Volvo Cars

Volvo Cars försäljningssiffror fortsätter att peka stadigt uppåt. Men vinstsiffrorna har inte gått åt samma håll. Biltillverkarens vinst första kvartalet rasade med 21,6 procent jämfört med i fjol, bland annat på grund av ökad prispress i Kina.

Volvo Cars redovisar kvartalsrapport. ArkivbildBild: Jonas Ekströmer/TT
Volvo Cars redovisar en nettovinst på 2 005 miljoner kronor för årets första kvartal. Det är en minskning med 21,6 procent jämfört med första kvartalet 2018, enligt ett pressmeddelande från bolaget.
Nettoomsättningen steg med 10,7 procent till 62,9 miljarder kronor, men bolagets rörelsemarginal sjönk samtidigt till 4,6 procent, mot 6,4 procent ett år tidigare.
Volvo Cars vd Håkan Samuelsson skriver i sin kommentar i kvartalsrapporten att den minskade rörelsevinsten och rörelsemarginalen är ett resultat av en ökad prispress, framför allt i Kina. Dessutom har bolaget haft ökade kostnader på grund av de nya handelstullarna.
”Jämfört med förra året har lönsamheten påverkats av högre tullar och högre prispress på många marknader”, säger Samuelsson enligt pressmeddelandet.
Den globala försäljningen under det första kvartalet ökade med 9,4 procent jämfört med i fjol. För 2019 säger sig Volvo Cars räkna med fortsatt tillväxt i försäljning och intäkter, medan marknaden kommer att präglas av fortsatt press på marginalerna.
Gå till toppen