Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Filmad våldtäkt på Snapchat gav fängelse även i hovrätten

Det var en grov våldtäkt som ägde rum på ett hotellrum i Malmö i somras. Hovrätten har prövat gruppvåldtäkten mot en 16-årig flicka. De båda männen, 22 år och 21 år, döms till 5 års fängelse.

Den ena mannen filmade delar av övergreppet med sin mobil och skickade klippet till kontakter på Snapchat.Bild: Larsen Håkon Mosvold
Tingsrätten dömde de två männen, 22 och 21 år gamla, till 5,5 års fängelse var för grov våldtäkt på en 16-årig flicka. Hovrätten sänker nu straffet till 5 års fängelse – men brottet är fortfarande grov våldtäkt.
Läs också Två män döms för gruppvåldtäkt på hotellrum
Den 16-åriga flickan uppgav för polisen att hon tidigare haft frivillig sex med männen på ett hotellrum. Men senare på natten blev hon, när hon var kraftigt berusad, våldtagen av de båda männen på en trång hotelltoalett. Förutom våldtäkten slog männen henne upprepade gånger och kallade henne hora.
Straffet i tingsrätten blev extra hårt för att en av männen filmat delar av förloppet och spritt det på Snapchat. De filmerna fanns inte tillgängliga för tingsrätten.
När filmerna kunde återskapas, bestämde sig advokaterna till de båda männen att lämna in dem som bevis för prövning i hovrätten. Enligt advokaterna visade filmerna att flickan deltog frivilligt, att det inte förekom våld och att hon inte heller var redlöst berusad.
Läs också Trots nya mobilfilmer – misstänkta för gruppvåldtäkt kvar i häkte
Enligt hovrätten motsäger filmerna inte målsägarens berättelse – hon har aldrig sagt att hon gjorde motstånd. Istället styrker de målsägarens berättelse av våldtäkten. Filmerna är också för korta för att avgöra om det förekom våld eller inte i samband med våldtäkten. Även hovrätten tycker att gärningsmännen visat särskild hänsynslöshet när de filmat övergreppen och spritt filmen.
Kammaråklagaren hade också överklagat domen och ville att straffen skulle skärpas till 6,5 års fängelse vardera.
Hovrätten gör samma juridiska bedömning som tingsrätten – det är grov våldtäkt. Men hovrätten anser att minimistraffet – 5 år för våldtäkt – är tillräcklig för de båda gärningsmännen.
Gå till toppen