Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Högtalare på torgen polisens nya verktyg

Malmöpolisen monterar upp högtalare på flera torg för att kunna ge order på avstånd.
– Vi kan använda högtalarna för att stoppa pågående brottslighet, skadegörelse eller för att varna människor, säger polischef Andy Roberts.

En av polisens högtalare, som tillsammans med övervakningskamerorna ska hjälpa till med ordningshållande och brottsbekämpning.Bild: Polisen
Tänk dig detta: sen kväll på ett av Malmös torg. Lönehelg, många människor ute, det är varmt och ett slagsmål bryter ut.
Då tänds det kallt vita strålkastarljuset och en metallisk röst hörs: "Detta är polisen. Avbryt. Polispatrull är på väg."
Hur mycket en berusad våldsman bryr sig om en sådan order kan säkert diskuteras. Men tekniken blir verklighet inom kort. Flera polishögtalare sitter redan uppe på och kring Möllevångstorget.
– Det här är ett strategiskt initiativ från vår sida, säger Andy Roberts, chef för Malmös lokalpolisområde Norr.
– Vi måste våga prova nya metoder i polisarbetet. Malmö blir först ut i landet med högtalare som ett komplement till övervakningskamerorna.
En bevakningsstolpe på Möllevångstorget. Kameran, högtalaren och högst upp strålkastaren.Bild: Hussein El-Alawi
Poliskameror sitter redan uppe på flera platser i Malmö och de är en förutsättning för att högtalarna ska fungera – för att kunna gripa in på avstånd från polisens ledningscentral måste man se vad som händer på platsen.
Det är regionledningscentralen, RLC, som ska kunna prata direkt och agera utifrån vad som syns på kamerorna. Men framför allt ska förinspelade meddelanden spelas upp.
– Det vore också klokt om yttre befäl har behörighet att använda högtalarna med ett par handgrepp från sin mobil eller ipad, säger Andy Roberts.
– Det här är något som vi tror blir effektivt både för att avbryta pågående brott och för att ge ordningshållande befallningar.
Befallningar?
– Ja, för att hålla reda på en demonstration, till exempel. Men också för att varna och be människor lämna en plats om det varit en olycka i närheten. Eller vid en brand.
Polishögtalarna sitter alltså redan uppe på Möllevångstorget och kommer även att placeras ut på Stortorget och Gustav Adolfs torg, där det redan finns kameror.
Gå till toppen