Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ledare: Ja till en tydlig liberal i EU-valet.

Lööf sparkar i gång EU-valskampanjen.Bild: PETER WALLBERG/TT
Tydlighet, tydlighet, tydlighet. När Centerpartiet höll sin Europavalsupptakt i Solna på fredagen fortsatte partiledaren Annie Lööf att hävda sin tydlighet. Hennes tal innehöll en stor portion partipeppning med tillhörande självsmicker – som det gärna blir i dylika partiavstamp.
”Vi tog värderingskampen, tydligast av alla”, sade Lööf stolt och syftade på tiden före och efter valet 2018, då Centern stred för att Sverigedemokraterna skulle hållas borta från inflytande i svensk politik.
Nu i EU-valet tänker Lööf, toppkandidaten Fredrick Federley och övriga Centern ta denna värderingskamp till den europeiska nivån. Mot högerpopulister som vill montera ned den liberala demokratin. Dessutom lägger partiet stor vikt vid sund och säker mat som, menar C, kräver ett skarpare djurskydd i EU och ett stopp för överanvändningen av antibiotika i djuruppfödningen.
Hur svarar det andra liberala partiet på denna Centeroffensiv, det andra partiet som satte hårt mot hårt mot högerpopulister i riksdagsvalet? För EU-gudarna ska veta att Liberalerna behöver ett skarpt vapen i striden om väljarna i EU-valet den 26 maj.
Centern fick i Demoskops EU-barometer häromdagen 6,1 procent, något lägre än de 6,5 procent partiet fick i EU-valet 2014. Liberalerna å sin sida fick i förra EU-valet hela 9,9 procent – men har nu, enligt Demoskop, ett opinionsstöd på låga 3,3 procent.
En bidragande orsak: det var ett bottennapp av Liberalerna att stryka EU-toppnamnet Cecilia Wikström, en ambitiöst jobbande parlamentariker, från listan på grund av hennes extraknäck i bolagsstyrelser. Ett präktigt politiskt självmål.
Nu toppas Liberalernas EU-lista istället av Karin Karlsbro, visserligen ett tämligen okänt namn, men med ett vasst vapen: tydlighet.
Liberalerna går till val med glasklara budskap på affischerna. JA till Europa. YES. OUI. Detta JA med versaler ska, förklarar Karin Karlsbro, utläsas som ett helhjärtat stöd för fördjupat samarbete i Europa. Här är L, menar hon, tydligast av alla partier. Med konkreta förslag dessutom:
Ja till eurovalutan. Ja till ett utökat polissamarbete i Europa, ett europeiskt FBI. Ja till svensk medverkan i ett åklagarsamarbete. Hellre ja till mer kärnkraftsforskning än till jordbrukssubventioner. Ja till en europeisk koldioxidskatt – därför att det inte går att lösa klimatproblemen lagom, som Karlsbro säger med en släng till KD och andra partier som är ljumma till EU-samarbetet.
Striden om vem som är den tydligaste liberalen kan kräva sina historiska återblickar. Minns att Centern en gång i tiden, i EU-valet 1995, gick ut under parollen "Nja till Europa”. Medan Liberalerna i flera EU-val kunnat luta sig mot den riviga käringen Marit Paulsen. Hon var tydlig – och drog röster. Men det var då. Idag skulle hon, för övrigt, rösta på C.
Det finns gott om skillnader mellan liberaler och liberaler. Mellan C och L. Men i EU-valet står båda partierna tydligt upp för det öppna samhället och den liberala demokratin. Mot högerpopulismen. Det är det allra viktigaste.
Gå till toppen