Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Socialtjänsten i Kävlinge anmäler sig själva för brister i barnutredningar

Vid tre tillfällen har socialtjänsten i Kävlinge kommun inte agerat när de nåtts av misstankar om att barn kan ha farit illa i hemmet. Nu anmäler de sig själva enligt Lex Sarah till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Kävlinge kommun anmäls enligt Lex Sarah. ARKIVBILD.Bild: Hussein El-Alawi
De tre fall som nu anmäls till Ivo inträffade mellan maj i fjor och mars i år. I två av fallen har det varit påtaglig risk för missförhållande, medan ett av fallen bedöms som ett allvarligt missförhållande, enligt anmälan kommunen gjort.
Ett av fallen handlar om ett barn i skolåldern som med stöd av en lärare ringde upp socialtjänsten för berätta om problem hemma. När barnet kom fram ombads hen att kontakta förvaltningen via mejl istället. Barnet skrev aldrig något mejl.
– I det fallet kan vi inte helt bekräfta vad som verkligen har hänt, säger Jimmie Brander, utvecklingsledare på sektor arbetsliv och fritid.
Är det enligt era rutiner att be barn mejla om problem hemma?
– Nej, verkligen inte. Oavsett vad som hänt i det här fallet ingår det inte i våra rutiner att ett barn ska skriva ett mejl. Vi ser över rutiner och bemöter detta.
De andra fallen rör orosanmälningar som blivit liggande utan att socialsekreterarna startat utredningar. Den gemensamma nämnaren bakom missförhållandena är enligt Jimmie Brander att man brustit i dokumentationen.
– Det sker små missar på vägen, som gör att det brister i det stora.
Problemet är hur rutinerna varit i de fall där ett pågående ärende om barnet redan finns. Då har socialsekreteraren som fått in nya uppgifter lämnat över till den socialsekreterare som haft hand om ärendet att göra en skyddsbedömning. Det har gjort att uppgifter om barnets situation fallit mellan stolarna.
Rutinerna kring hur en orosanmälan hanteras har nu ändrats. Från och med nu ska en socialsekreterare alltid göra en skyddsbedömning när den får uppgifter om att ett barn far illa.
– Det är en av de viktigaste ändringarna i rutiner vi gör som vi ser kommer göra skillnad, säger Jimmie Brander.
Gå till toppen