Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Bostadslös hamnade mellan stolarna — Landskrona och Malmö kritiseras

Inspektionen för vård och omsorg tycker att de två kommunerna borde ha pratat med varandra om mannen som behövde tak över huvudet för sig och sonen.

Förra året var en man på väg att släppas fri från kriminalvården. Han var placerad på Skyddsvärnets halvvägshus i Malmö, en utslussningsverksamhet där den som suttit länge i fängelse förbereds för ett normalt liv.
Hans plan var att bo tillsammans med sitt barn, som varit familjehemsplacerat i Landskrona kommun. Men som så många andra som suttit inne saknade han bostad.
– Har man avtjänat ett fängelsestraff i tio år har man ingen kontantinsats, man har oftast inte stått i bostadskö, säger Robin Andersson, tillförordnad enhetschef på Skyddsvärnets halvvägshus.
Därför sökte mannen hjälp från socialtjänsten, i såväl Landskrona som i Malmö. Han uppger sig ha gjort ett tiotal kontaktförsök.
Men de båda kommunerna hänvisade till varandra, och pekade på olika paragrafer i socialtjänstlagen.
I Landskrona tyckte man att han skulle vända sig till Malmö, eftersom det var där han var folkbokförd. Det var också i Malmö man fattat beslut om att placera hans barn i Landskrona.
Men i Malmö tyckte socialtjänsten i stadsdelen Öster att mannen hade starkast anknytning till Landskrona, där barnet gick skola sedan flera år.
Den här rundgången stöter man på då och då på Skyddsvärnets halvvägshus.
– Det är oftast en väldigt stor process att få socialtjänsten att hjälpa till. Även om vi förklarar att vi har en välmotiverad klient, som gör allt vad han kan för att vända på sitt liv, som behöver hjälp med en bostad för att motverka återfall i brott, säger Robin Andersson.
Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har granskat mannens begäran om hjälp, och kritiserar nu båda kommunerna. Landskrona och Malmö borde ha kontaktat varandra direkt för att göra klart att rätt instans tar hand om mannens begäran.
”Man kan inte neka en person bistånd bara med beskedet att det går att få hjälp någon annanstans. Kommunen ifråga måste vara överens med den andra kommunen om vem som ska vara ansvarig", skriver Ivo i beslutet 11 april.
Landskrona och Malmö får också kritik för att man inte upprättade ett ärende, med ett beslut som går att överklaga.
– Många ringer oss för att fråga om råd, vi tar inte upp alla frågor som en ansökan. Inte alla vill bli registrerade i socialregistret, säger Camilla Andersson, sektionschef inom socialtjänsten i Landskrona.
Båda kommunerna har svarat Ivo att de uppfattade mannens telefonsamtal som endast en begäran om information.
– Där får vi bli bättre på att ta upp en ansökan, och inte se det som ett rådgivande samtal. Om det blir en ansökan tar vi alltid kontakt med den andra kommunen, säger Camilla Andersson.
Minela Harbas, sektionschef för socialtjänsten Malmö Öster, vill däremot inte kommentera Ivos kritik eller vad den lett till, eftersom hon inte sett Ivos beslut ännu.
Ivo tar inte ställning om vilken av de två kommunerna som har huvudansvaret.
Till sist var det socialtjänsten i Malmö som tog sig an mannen och utredde hans bostadsbehov — ett par månader efter första kontakten.
Vid frigivningen hade mannen fortfarande ingen bostad. Enligt socialtjänsten i Malmö drog mannen sedan tillbaka sin ansökan av okända skäl.
Med hänvisning till sekretessen har vi inte kunnat få reda på något om hur mannen och hans barn bor idag.
Gå till toppen